Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пролунають твори Бортнянського

У Києві стартував Міжнародний конкурс вокальних ансамблів
06 грудня, 00:00

У неділю в столиці України відкрився II Міжнародний конкурс вокальних ансамблів імені Дмитра Бортнянського (у першому змагалися інструментальні ансамблі), приурочений до 260-річного ювілею композитора.

До Києва з’їхалося понад двісті учасників і 20 колективів із Росії, Білорусі та України. Прослуховування проходять у Концертній залі Російського центру науки та культури. Церемонія закриття, нагородження переможців і гала-концерт відбудуться 7 грудня в Національній філармонії України.

Як розповіла «Дню» президент Добродійного фонду VIVAT ART Світлана Cухомлинова, засновниками конкурсу є: Національний музичний комітет міжнародної музичної ради ЮНЕСКО, Представництво «Россотрудничество» в Україні та Добродійний фонд «ВІВАТ АРТ» (за підтримки Міністерства культури України та Головного управління культури і мистецтв КМДА).

Конкурс проводиться в двох вікових категоріях: «А» — від 16 до 24 років і «В» — від 25 до 40 років. Вікова категорія визначається за середнім віком усіх членів гурту. Змагаються співаки за групами: академічний вокал (сольні вокальні ансамблі — дуети, тріо, квартети, малі вокальні гурти — від квартету до октету, хорові вокальні гурти — до 16 осіб); народний вокал (сольні, малі й хорові вокальні ансамблі) та сучасний вокал (оперета, мюзикл і под.). До речі, сольні вокальні гурти (дуети, тріо, квартети) змагаються в два тури, а малі та хорові ансамблі — в один тур.

У програмі першого туру академічних вокалістів — один твір західноєвропейських композиторів ХVІІІ — ХІХ стст. і твір Дмитра Бортнянського чи його сучасника. У другому турі — два твори за вибором учасника, причому бажано виконати твір національного композитора. У програмі «народників» — у першому турі — вокальний твір а canella чи обробка української народної пісні й авторська пісня, а в другому — два твори за вибором учасників і також бажано твір національного композитора. Сучасні вокалісти мають представити сучасні перекладення творів Бортнянського чи його сучасників.

Учасники можуть виконувати твори з опер, мес, ораторій, кантат, оперет, мюзиклів. Допускається виконання творів у різній музичній обробці. Після другого туру журі очолить відомий композитор Євген Станкович. Переможці та лауреати отримають не грошові призи, а сертифікати на навчання у вищих навчальних закладах Росії, можливість концертних виступів на кращих сценах Києва впродовж 2012 року, а також буде присуджено спеціальну премію «За краще виконання твору Дмитра Бортнянського» та нагороди від спонсорів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати