Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Приклад – головне!»

Українцям потрібен національний банк крові, наразі ж відомі люди закликають усіх стати донорами
10 червня, 11:06
ЮЛІЙ МАМЧУР ЗІЗНАВСЯ, ЩО ЗДАВАВ КРОВ УПЕРШЕ В ЖИТТІ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Учора вранці народні депутати Юлій Мамчур та Ірина Сисоєнко, а також «кіборг» Анатолій Свирид здали кров у Центрі крові Збройних сил України. Акцію приурочили до Дня донора, який світ відзначає 14 червня. Громадські діячі закликали всіх ставати донорами і нагадали про проблеми із заготівлями крові в Україні.

Юлій Мамчур здав кров вперше у житті. «Нічого. Медсестри кваліфіковані, це не боляче, — ділиться враженнями народний депутат. — Днями побачив у соціальній мережі оголошення військового госпіталю в Києві, що треба поповнити банк крові, бо після боїв у Мар’їнці багато запасів перевезли у Дніпропетровськ і Харків. Відгукнувся. На сході постійно йдуть бойові дії, хлопці отримують важкі поранення. Зараз я, представник законодавчої влади, показую, що всім треба здавати кров. Приклад — головне. Як в армії: коли показують приклад, усі все виконують».

Люди активно відгукуються на заклик здавати кров. Під час боїв у Мар’їнці минулого тижня за три дні понад 250 людей стали донорами в Центрі крові ЗСУ. «Активність нашого цивільного населення висока. Раніше, коли були більші втрати, донорів також було більше. Зараз регулюємо цей процес. Треба, щоб кров була свіжа», — каже начальник Центру крові ЗСУ, головний трансфузіолог Міністерства оборони України Анатолій Замковий. Сьогодні потреби у крові задоволені, але бої на Донбасі тривають, і ситуація може швидко змінитися. Коли є багато поранених, може не вистачати крові рідкісних груп, ІІІ і IV, та крові з негативним резусом. У критичних ситуаціях лікарі звертаються до волонтерів та різних організацій, які допомагають з донорами.

В Україні необхідно створити національний банк крові, наголошує народна депутатка, заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко. «Це — питання національної безпеки, яке сьогодні вирішується хіба що на рівні областей. Центри крові на місцях формують запаси для себе. Ми не знаємо можливостей окремих регіонів і не спроможні реагувати на різні виклики. На рівні країни ніхто цим питанням не займається», — акцентувала Ірина Сисоєнко. Питання про національний банк крові опрацьовує парламентський комітет з питань охорони здоров’я. Депутати хочуть внести проект створення цієї структури у державний бюджет на 2016 рік.

«Кіборг» і керівник Координаційного центру допомоги учасникам АТО Анатолій Свирид час від часу здає кров. «Створення банку крові — нагальне питання. Бійці мають знати, що у разі якихось проблем, запеклих боїв їм допоможуть. Також закликаю свідомих громадян здати кров. Це безболісно і корисно для організму».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати