Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

П’ять таблеток

Уряд послав економіці «сигнали та імпульси»
05 лютого, 00:00

Міністерство економіки подало пакет стратегічних завдань на 2003 рік. Завдання, ці, власне, зводяться до п’яти пунктів, кожен з яких став би непоганою новиною для української економіки, що починає стагнувати. Міністр Валерій Хорошковський упевнений, що виконання проголошених завдань прискорить економічне зростання до 7—10% на рік. Цікаво, що заплановане на 2003 рік зростання ВВП на 4% міністр вважає недостатнім. Поки що можна вважати це здоровим максималізмом. Отже, чого хоче Міністерство економіки в 2003 році:

МАЛИЙ БІЗНЕС

Міністр Валерій Хорошковський повідомив, що вже найближчим часом уряд збирається спростити реєстрацію підприємств. Процес буде проходити за принципом «одного вікна». Тобто підприємець здасть документи одному відомству, а вже воно саме візьме на себе біганину по всіх інстанціях, причому справиться з цією роботою в найкоротші строки. Міністр економіки впевнений, що це рішення буде прийняте і реалізоване оперативно, оскільки для цього Кабміну не треба звертатися за допомогою до парламенту. Очевидно, документ вийде у вигляді урядової постанови. Очікуваним наслідком цього рішення має стати активізація ділової активності малого бізнесу, для якого процедури реєстрації є невиправдано складними.

ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ТІНЬОВОЇ ЕКОНОМІКИ

Валерій Хорошковський, який прийшов із бізнесу в уряд, чудово знає розміри тіньової економіки і причини її існування. Як ліки міністр пропонує зниження податку на прибутки фізичних осіб. На його погляд, парламент повинен прийняти це рішення вже в першому півріччі 2003 року, щоб відповідний закон міг набрати чинності з 2004-го. Йдеться про зниження податку вдвічі, що, безумовно, стане непоганим приводом для роздумів директорам, що вважають за краще видавати зарплату своїм працівникам у конвертах. Разом з уже затвердженим зниженням податку на прибуток підприємств із 30 до 25% це створить непоганий поштовх для зростання легальної частини економіки. У такому випадку єдиним податковим гальмом, що стримує легалізацію, залишиться відрахування третини фонду заробітної плати до Пенсійного фонду. Поки ще не тільки депутати, але і міністри не прийшли до висновку, що за рахунок легалізації Пенсійний фонд отримає набагато більше, ніж зараз, якщо ставка буде вдвічі нижчою.

ЗРОСТАННЯ ПРЯМИХ ІНВЕСТИЦІЙ

Залучити іноземний капітал Міністерство економіки планує шляхом усунення перекосів, які зараз спостерігаються в податковому режимі роботи різних компаній. Валерій Хорошковський вважає, що якщо умови будуть рівні для всіх, вони стануть більш зрозумілі західним товстосумам, які все частіше жадібно поглядають у бік нашої країни. Одним із основних джерел іноземних інвестицій до України останнім часом стали офшорні компанії. Міністр економіки вважає, що нічого страшного в цьому немає і пропонує переоцінити роль офшорів для української економіки: «До офшорних компаній спостерігається підозріле ставлення, але це не зовсім виправдано. Насамперед прихід офшорного капіталу треба оцінювати як реінвестиції українського капіталу. По-друге, навіть великі іноземні компанії з ім’ям приходять до України через офшори. Таким чином вони перестраховуються від ризиків, тому що ми є для них недостатньо зрозумілими і прозорими. У таких офшорах немає нічого поганого. Буває, що в приватизації разом з відомими великими компаніями бере участь незрозумілий офшор. Ось цим треба займатися». Загалом не варто боятися офшорів: можливо, що скоро Науру, Віргінські острови і Кіпр залишаться єдиними, хто не застосував до України санкцій за відсутність реальної боротьби з відмиванням грошей.

ВІЛЬНА ТОРГІВЛЯ І ЗАРПЛАТА

До світової організації торгівлі Україна планує вступити, в кращому випадку, в наступному році. Чому Міністерство економіки внесло цей пункт до списку своїх головних завдань на 2003-й, сказати важко. Та й досвід вступу до СОТ інших країн показує, що їхня економіка в перші місяці після зняття митних бар’єрів дещо пригальмовувала, і лише через 2-3 роки починала сповна користуватися благами вільної торгівлі.

ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ДЕРЖУПРАВЛІННЯ

Інструмент підвищення якості державного управління Міністерство економіки сформулювало максимально просто: «підвищення прибутків держслужбовців». Бюджетні проблеми, які продовжує переживати Україна, роблять виконання цього завдання досить складним.

Міністр Хорошковський визнав, що розраховує на позитивний ефект для економіки на рівні сигналів та імпульсів: «Важливі навіть не стільки самі зміни в економіці, скільки сигнали до них. Якщо ми будемо розуміти, що нове податкове законодавство запрацює з наступного року, це не означає, що позитивного ефекту не буде вже зараз». Так що в 2003 році розраховуємо виключно на сприйнятливість малого бізнесу та іноземних інвесторів. Оптимісти можуть сподіватися на обіцянки Мінекономіки. Але краще перевірити.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати