Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Регiони

15 березня, 00:00
На Тернопіллі склали мапу пам’ятників Тарасові Шевченку

Мапу й каталог пам’ятників та пам’ятних знаків Кобзареві розробили фахівці Тернопільської обласної інспекції з охорони пам’яток історії та культури спільно з Державним архівом Тернопільської області до 198-ої річниці з дня народження національного генія. Як розповідає фотохудожник, спеціаліст Держархіву, автор більшості світлин Ігор Крочак, найстаріший пам’ятник Тарасові Шевченку (у формі хреста з барельєфом і поетичними рядками Кобзаря) розташовано в селі Бурдяківці Борщівського району. Його спорудили 1911 року з нагоди 50-ої річниці з дня смерті поета. Наступний пам’ятник постав на терені області 1914-го — на честь 100-річчя з дня народження Тараса Шевченка. А загалом пам’ятників Шевченкові на Тернопіллі — 150. Робота тернопільських науковців — не лише данина пам’яті Кобзаря, а й орієнтир для туристів, які подорожуватимуть краєм, повідомляє Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль.

Коростенські депутати розглянуть питання екологічної катастрофи в районі міста

Сьогодні, у четвер, має відбутися сесія Коростенської міськради. Напередодні, повідомив «День» депутат Сергій Дмитрук, відбулося засідання постійної комісії з екологічних питань, питань охорони здоров’я тощо, на якому, зокрема, розглядали останні події, пов’язані з недавньою масовою загибеллю риби в річці Уж, неподалік міста, і можливі причини екологічної катастрофи. У вівторок відбулося вже спільне засідання депутатських комісій, було запропоновано запросити на цю сесію керівників ПрАТ «Коростенський завод МДФ», щоб із їхньої сторони пролунали пояснення щодо заходів, які повинні були вживатися для уникнення забруднення повітря в місті й річки Уж. Також у вівторок близько ста мешканців міста в районі в’їзду на підприємство провели акцію з вимогою його зупинення. Представники державної екологічної інспекції в Житомирській області повідомили «День», що розглядалося питання про можливість тимчасового припинення роботи даного виробництва, однак на момент підготовки матеріалу інформації щодо ухвалення рішення не надійшло, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День», Житомир.

Київ за конкурентоспроможністю міст — на 108-му місці зі 120-ти

Київ посів 108-ме місце в щорічному рейтингу «Індекс конкурентоспроможності міст світу». Результати рейтингу презентувала дослідницька компанія Economist Intelligence Unit (EIU) з ініціативи фінансової групи Citigroup в рамках проекту Hot Spots, повідомляє www.interfax.com.ua. Зокрема, автори проекту порівнювали 120 міст світу у восьми категоріях: економічний потенціал, фінансова система, інститути, людський капітал, фізичний капітал, глобальна інтеграція, соціально-культурне середовище й довкілля. Рейтинг очолив Нью-Йорк, друге й третє місце посіли Лондон і Сінгапур відповідно. Москва опинилася на 58-му місці. До десятки також увійшли Гонконг, Париж, Токіо, Цюрих, Вашингтон, Чикаго й Бостон.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати