Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

РЕГIОНИ

30 вересня, 00:00

Церква надає досвід щастя

«Святе Таїнство подружжя» — книгу з такою назвою презентували журналістам у Митрополичих палатах Святоюрської гори. Видана в рамках навчальної програми передподружньої катехизи, вона має на меті не лише підготувати молодих людей до подружнього життя, але й допомогти зрозуміти, що таке віра, чим є Святе Таїнство подружжя. Авторами програми стала група священиків та мирян (лікарів, психологів, вчителів) iз різних єпархій УГКЦ. Складається програма з 19-ти тематичних зустрічей, на яких молоді люди можуть поспілкуватися з духовними особами, психологами, лікарями, сімейними парами, життя яких склалося щасливо. На сьогоднішній день такі навчання практикуються в трьох єпархіях — Львівській, Самбірсько-Дрогобицькій та Стрийській. До речі, 150 осіб після участі у програмі відповіли на питання спеціального анкетування. Стало ясно — вони позитивно оцінюють свою участь у програмі, адже почали глибше розуміти Святе Таїнство подружжя. І мало того, 95% з опитаних висловили бажання продовжувати молитовні зустрічі в церкві й після одруження.

Ірина ЄГОРОВА, «День»

У Шепетівці відзначили 100-річчя М. Островського

29 вересня Шепетівка, відома у світі як місто корчагінської та революційної слави, відзначила 100-річчя від дня народження Миколи Островського. «До ювілею фонди музею Миколи Островського поповнилися виданими в різних країнах творами письменника», — повідомила «День» науковий працівник цього закладу Валентина Скрипник. Зазначивши, що в Україні востаннє твори письменника були видані в далекому 1979 році, вона продовжила: «Тримаю в руках книгу «Як гартувалась сталь», що тільки-но вийшла з друкарні у Москві. Унікальна річ. Чим саме унікальна? Вступну статтю до неї написав відомий російський літературознавець Лев Анінський. У книзі багато коментарів, серед них надруковано й дві глави роману, написані самим Миколою Островським, що були вилучені з книги з політичних міркувань, виданої у 1935 році ще за життя письменника. Він залишив заповіт: щоб перевидавали твори саме за цим, п’ятим виданням, що вважається канонічним». Науковий працівник музею Миколи Островського зазначила, що останнім часом довкола постаті письменника багато спекуляцій, його пам’ятають переважно старші покоління. Однак учасники Міжнародної науково- практичної конференції «Микола Островський на сторінках історії та в нашому житті», що відбулася напередодні ювілею письменника у Шепетівці, зробили висновок: Островський — не міф, а людина мужньої долі, талановитий письменник.

Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День»

«Доброокий» шукає читача

Сумно, але факт — 75-річний ювілей Івана Світличного, визначного поета, публіциста, видатного діяча українського національного визвольного руху, людини, яку за життя визнавали архітектором руху шестидесятників, пройшов в Україні якось непомітно. У Житомирі, щоправда, цю дату відзначили презентацією книги «Доброокий», до якої увійшли спогади про нього рідних, друзів, колег, а також побратимів по ув’язненню в радянських в’язницях і таборах. Книжка вийшла у київському видавництві «Час» відносно давно (у 1998 році), і «День» повідомляв як про її вихід, так і про інші події, пов’язані з ушануванням пам’яті І.Світличного. Однак її шлях до читача виявився тернистим. У інтерв’ю для нашої газети один iз авторів проекту видання книги письменник Роман Корогодський (він сам зазнав гонінь від радянської влади за вільнодумство) говорив, що презентація в Житомирі, крім ювілейного підтексту, має також на меті її популяризацію серед широкого загалу, передусім в регіонах.

...Сестра поета Надія Світлична згадувала, як вони з братом любили приїжджати до Житомира в гості до Євгена Концевича, теж відомого дисидента. Колишній політв’язень Василь Овсієнко з болем говорив про те, що нині Україні гостро не вистачає таких людей, як І.Світличний. Звучали рядки віршів поета, зокрема пронизливе «Я не клену своєї долі».

Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День»

«Кімерія Волошина» буде міжнародним культурним центром

У Коктебелі відбулася презентація проекту «Коктебельський республіканський еколого-історико-культурний заповідник «Кімерія Волошина» — міжнародний культурний центр». Як розповів учасникам презентації директор заповідника Борис Полетавкін, проект, розроблений працівниками заповідника «Кімерія Волошина», передбачає завершення реставрації Будинку-музею Максиміліана Волошина в Коктебелі, реставрацію музейної колекції, відновлення флігеля, який містився у дворі волошинського будинку, створення в музеї сучасного інформаційно-технічного центру і ряд інших заходів, завдяки яким заповідник повинен перетворитися на міжнародний культурний центр. Сьогодні, завдяки пожертвам меценатів, власному заробіткові, грантам, допомозі уряду заповідник сконцентрував фінансування і готовий сплачувати за замовлення з проектування й виконання реставраційних робіт. Поки що не можна сказати скільки коштуватиме весь комплекс робіт, їх перелік і кошториси, які тільки-но складаються.

Для координації цих робіт, повідомляє агенція «Контекст- медіа», ще рік назад створено Міжнародну опікунську раду Будинку-музею, яка нещодавно провела першу робочу зустріч. На зустрічі члени опікунської ради повністю підтримали презентований проект і прийняли ухвалу сприяти його перетворенню в життя, говорить директор заповідника Борис Полетавкін. До опікунської ради музею входять понад 20 осіб. Це діячі науки і культури, представники бізнес-кіл, громадських організацій з України, Росії, США, Німеччини, Туреччини та інших країн.

Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати