Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рекордний врожай — рекордна проблема?

Аграрії зберуть до 9 мільйонів тонн соняшнику, але нарікають на заниження переробниками закупівельних цін
29 серпня, 10:21

Цього року Україні має всі шанси посилити свої позиці на міжнародному ринку соняшникової олії. «Соняшник іде на рекорд. Ми прогнозуємо врожай 9 мільйонів тонн (на 7% більше у порівняно з 2012 роком. — Авт.)», — озвучила такий прогноз начальник агрометеорологічного відділу Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко. За її словами, збирання врожаю вже розпочалося: обмолотили 4% прогнозованих площ (195 тисяч га). Намолот насіння становить близько 251,5 тисячі тонн при середній врожайності 12,9 центнера з 1 га. Але за підсумками збиральної компанії середній показник очікується більший — близько 18 ц з 1га.

Зростає і світове виробництво олійних культур. Глобальне виробництво семи основних олійних культур збільшиться на 4,8% в порівнянні з торішніми показниками і досягне позначки 478,4 мільйона тонн, прогнозує Oil World. Урожай соняшнику обіцяє стати рекордним і зупиниться на позначці 40,2 мільйона тонн. Це на 1,5 мільйона тонн вище, ніж передбачалося раніше.

Крім того, аналітики Oil World підвищили прогнози виробництва ріпаку також до рекордно високого рівня — 64,8 мільйона тонн.

В то же час попри рекордні зростання врожаю українські аграрії сумніваються, що зможуть скористатися плодами своєї праці. За підрахунками голова Аграрного союзу України Геннадія Новіков, ціни на новий урожай соняшнику до середини серпня 2013 року установилися на рівні 2750—2850 гривень за тонну. На його думку, це безпрециндентно низький рівень за останніх два маркетингових роки.

Генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа, пояснює це падіння зниженням експортних цін в світі на соняшникову олію. І цей фактор, на його думку важливий, бо майже 90% всього вирощеного в Україні урожаю соняшника переробляється на олію, а сама Україна продає в світі 50% всієї соняшникової олії. «Якщо оцінювати темпи падіння закупівельних цін на соняшник та на олію, то вони кореспондуються», — каже він. Влив на ціни в бік зниження чинить і великий урожай. «Я сприймаю цінову тенденцію, як намагання знайти золоту середину», — каже він.

Експортні ціни на соняшникову олію збережуться до кінця жовтня, натомість говорить генеральний директор асоціації «Укролияпром» Сергій Какпшук. «Вони будуть підвищуватися, коли стане зростати ціна на соєву олію, а вона вже зростає», — пояснив він.

«Ми розуміємо, що це світова тенденція (ціни на олію на світовому ринку також знижуються, а це має свій вплив на ціни сировини в Україні). Однак, вважаємо що в нашій країні відбулося надмірне зниження закупівельної ціни. Підтвердженням цьому, на його думку, може слугувати показник співвідношення рівня світових цін на соняшникову олію в портах Роттердаму (Північна Європа) до рівня закупівельних цін на насіння соняшнику в Україні, який підвищився до 2,8 одиниць (станом на 14.08.2013 рік), тоді як на протязі першої половини 2013 року цей показник коливався в межах 2,0—2,2 одиниць», — наголошує голова АСУ. Тож, вважає він, переробники, спекулюючи на очікуваннях високих врожаїв олійної та чутках про низькі прибутки переробної галузі, дуже знизили ціни на насіння соняшнику до критичної межі. За розрахунками аналітичного центру АСУ, навіть якщо припустити, що зростання врожайності соняшнику компенсується подорожчанням ресурсів і собівартість виробництва не збільшиться, за такої закупівельної ціни, яка є в серпні (2750 гривень за тонну), збитковість галузі становитиме (-7%).

Експерти прогнозують, що цінова рівновага на рику відродиться скоро.

«Після того, як вал зерна спаде і в селян буде менше потреби у фінансових ресурсах, то ціна соняшнику зросте до 3300-3500 гривень за тонну і на ринку встановиться баланс між сільгоспвиробниками та переробниками. Це може відбутися ближче до кінця листопада», — прогнозує Лапа. Чи ризикнуть аграрії після всіх цінових знущань над ними знову посіяти соняшник у 2014 році? Лапа вважає, що — так. Адже привабливість цього напрямку зберігається. Адже, на відміну від вирощування пшениці, ячменю, кукурудзи і ріпаку (де цьогорічна рентабельність від 0 до —15—20%), прибутковість по соняшнику 0+10% виглядає дуже переконливо. Але чи потрібно Україні, аби всі її чорноземи майоріли жовтим кольором?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати