Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Рейдерське захоплення»

У Чернівцях студенти й викладачі БДФЕУ мітингували проти ліквідації їхнього вишу
01 лютого, 19:59
ФОТО АНАТОЛІЯ БОЙДИ

Наприкінці минулого тижня сайт Кабінету Міністрів України оприлюднив рішення про приєднання Буковинського державного фінансово-економічного університету до Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. Це рішення Кабмін ухвалив на пропозицію Міністерства освіти і науки України щодо реорганізації БДФЕУ.

Звістка про об’єднання двох вишів виявилася в Чернівцях громом з ясного неба. У БДФЕУ приєднання їхнього вишу до ЧНУ назвали «рейдерським захопленням». З такою заявою викладацький колектив і студенти виступили минулої п’ятниці на загальних зборах. Вони заявили, що боротимуться за життя свого вишу.

— БДФЕУ нещодавно акредитували, комісія була задоволена результатами, тому таке рішення стало неприємною несподіванкою, — коментує ректор БДФЕУ Володимир Прядко. — Обурює, що ніхто не запитував нашої думки, нас навіть не попередили, а прийняте тишком-нишком рішення оприлюднили через тиждень після ухвали.

З проханням розібратися в ситуації й допомогти вишу його керівництво звернулося до народних депутатів, а сьогодні колектив БДФЕУ мітингував проти приєднання до ЧНУ. На мітинг вийшло понад тисячу студентів та викладачів. Вони тримали в руках плакати: «Я люблю БДФЕУ», «Руки геть від БДФЕУ!», «Не віддамо!». Живим ланцюгом протестувальники розтягнулися через півміста між своїми корпусами, а потім ходою пройшли до приміщення облдержадміністрації та міської ради, де відбувся мітинг. «Питання щодо БДФЕУ має врегулювати Міністерство освіти», — заявив голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук, який вийшов до мітингувальників. Зі свого боку, голова обласної ради Іван Мунтян запевнив їх, що сьогодні ж скличе профільну комісію, бо вважає, що МОН вчинило неправильно, цілком проігнорувавши думку колективу та студентів.

Підтримати колектив і студентів БДФЕУ пообіцяв також міський голова Чернівців Олексій Каспрук. Він повідомив, що вже звернувся до міністра освіти з проханням терміново прислати до Чернівців робочу групу з урегулювання питання. «Бо переконаний, що такі рішення потрібно ухвалювати прозоро для колективів вишів та громади», — зазначив О. Каспрук.

Крім цього, завтра скандальне питання розглянуть на сесії міської ради.

Як заявили викладачі, студенти БДФЕУ та їхні батьки заради того, щоб перемогла справедливість, готові навіть їхати до Києва.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати