Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Результат дворічної роботи

У Музеї волинської ікони — виставка «Небесне воїнство»
17 травня, 11:34
ІКОНА «СВЯТИЙ ДМИТРІЙ» 1729 Р. С. КРИМНЕ СТАРОВИЖІВСЬКОГО РАЙОНУ / ІЛЮСТРАЦІЮ НАДАНО МУЗЕЄМ ВОЛИНСЬКОЇ ІКОНИ

Цю виставку «Небесне воїнство. Образи святих воїнів на волинських іконах ХVIІ — ХІX століть» готували два роки, і це спільний проект  музейних закладів Волині та Рівненщини — Музею волинської ікони та Державного історико-культурного заповідника Острога. Волинські реставратори Анатолій Квасюк і Леся Обухович до цієї виставки підготували дві цікаві роботи: це дияконські врата ХІX століття з іконостасу ХVIІІ століття, і зображення Архістратига Михаїла з великим донаторським (дарчим) написом. Напис на іконі такий: «Сиий икон сооружил раб божий григорій Чолюк со сеною своєю Катериною и чадами своими за отпущение грехов своих року Божого 1740 месяца июня 11 дня».

Загалом на виставці представлені 22 ікони ХVIІ — ХІX століть, які репрезентують традицію іконографії святих воїнів. Образи демонструють як високу майстерність авторів, так і народний іконопис.

Зазвичай, коли заходить мова про небесне воїнство, згадується найперше Архістратиг Михаїл та Георгій Побідоносець. Їхні образи представлені на виставці, але відвідувачам будуть цікавими й ікони, присвячені святим Дмитрію, Борису і Глібу, а також Євстахію, котрий особливо шанований на Закарпатті, Львівщині, проте мало знаний на Волині. Культ святих воїнів поширився на території України з часу Київської Русі, про що свідчать найдавніші пам’ятки сакрального мистецтва. Українські князі у хрещенні найчастіше обирали собі імена святих звитяжців, зводили на їхню честь храми.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати