Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рівень води в Дунаї підвищуватиметься до кінця тижня

07 липня, 00:00

Усупереч попереднім прогнозам синоптиків про припинення підвищення рівня Дунаю 5—6 липня, вода підніматиметься до кінця поточного тижня і зросте ще на п’ять сантиметрів. Про це повідомляють у Дунайській гідрометеорологічній обсерваторії. У вівторок рівень води підвищився до 617 см. А до п’ятниці, прогнозують синоптики, він досягне 620 см. «Ситуація продовжує бути складною, але завдяки координації дій усіх служб ми повністю готові до будь-якого варіанта розвитку подій, — повідомив глава МНС Нестор Шуфрич. — Хоча порівняно з країнами Східної Європи, де скрізь руйнувало греблі й збитки від повеней становлять сотні мільйонів євро, нам пощастило. Нестор Шуфрич зазначив також, що в разі прориву греблі протягом найкоротшого часу із зони підтоплення буде евакуйовано 10 тис. людей. Із них насамперед — 1 тис. жителів тих населених пунктів, що першими потраплять під хвилю.

Працівники МНС укріплюють в Ренійському районі дунайську греблю, в якій 29 червня було виявлено просочування внаслідок підвищення рівня річки. За даними МНС, греблю може прорвати в будь-яку мить. Аби гребля дренажувала, її засипають землею й піском. Роботи щодо порятунку захисної споруди ведуться на кількох точках. Нагадаємо, що останніми тижнями на Дунаї спостерігається поступове збільшення рівня води. Дунай, який вийшов з берегів, продовжує підтоплювати території Ізмаїльського та Ренійського портів, низки об’єктів Ренійського райцентру, автотрасу Ізмаїл — Рені та низовинну частину міста Вілкове. Із літніх таборів, що містяться в зоні підтоплення, евакуйовано дітей. Також переганяється худоба із зони паводку до безпечної місцевості. Вивезено хворих та літніх людей із потенційних зон підтоплення. Усього на 6 липня тимчасово відселено 92 людини. У Придунав’ї перебувають рятувальники з Одеського, Вінницького, Кіровоградського, Миколаївського й Херсонського регіонів. До місцевості направлені підрозділи Міністерства оборони.

Як з’ясувалося на засіданні міжвідомчої комісії із ситуації на Дунаї, головною причиною піднімання рівня води в Дунаї є обширне замулювання дна на виході Дунаю. «Це як пляшка з вузьким горлом, що заважає виходу води», — провів аналогію керівник держкомводогоспу Василь Сташук. На засіданні було вирішено розробити програму заходів для поглиблення дна річки Дунай до 5,5 м. Коли ситуація стабілізується і знизиться рівень води в Дунаї, планується проведення обширної реконструкції старих гребель і спорудження нових. Програма розрахована на три роки й потребує вкладення близько 350 млн. грн. Довжина ділянки реконструкції становитиме 170 км, що захоплює весь український сегмент Дунаю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати