Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Росія не хоче продовжувати транзитний контракт

Експерт: Це аргумент тиску напередодні суду в Стокгольмі
10 червня, 10:53

«Газпром» не продовжуватиме транзитний контракт з Україною після 2019 року.  Про це повідомив заступник голови правління газового холдингу Олександр Медведєв. «Після закінчення транзитного контракту з Україною ані продовження, ні укладення нового контракту не буде ні за яких обставин. У цьому зв’язку найпростіший спосіб забезпечити поставки газу в Туреччину — «Турецький потік», — вважає він.

Тож  російський монополіст  вустами свого  візаві вкотре починає педалювати тему транзиту. І це напередодні розгляду судового спору  в Стокгольмському арбітражі. Нагадаємо, що 30 квітня 2015 року «Нафтогаз України» звернувся в суд проти «Газпрому» на загальну суму за двома позовами до 16 мільярдів доларів. Компанія хоче домогтися компенсації за недоплату транзитного тарифу з 2010 року. Крім того, в позовній вимозі «Нафтогаз» заявляє про невиконання зобов’язань «Газпрому» щодо обсягів транзиту газу через Україну, який з 2010 року неухильно падає.

Михайло ГОНЧАР, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ»:

— Їхній месидж — не новий. Виключити Україну з загальної системи транзиту — це давня мрія «Газпрому» з 90-х.  Він до неї «наближається» вже не перший рік. Тому не дивно, що в черговий раз планується це зробити, але вже не  2016-го (як було оголошено раніше), а — 2019-го. Приклад провального будівництва «Південного потоку» показав нежиттєздатність цієї ідеї. Намагання Росії форсувати успішність «Турецького потоку» мають місце лише в медіа-просторі, бо, по-перше, не підписано жодного офіційного документу з турецькою стороною. По-друге, не проведено дослідження на турецькій ділянці Чорного моря, а партнер  «Газпрому» по прокладанню  газопроводу по морському дну (італійська компанія) може опинитися під дією міжнародних санкцій. По-третє, — немає маршруту по території  європейської частини Туреччини. Потрібно домовлятися з турецькою стороною, тобто іти на поступки  в ціні газу. «Газпром»  не може дати  ці знижки. Тому активізація сьогодні таких заяв — це аргумент тиску «Газпрому» на всіх: на ЄС, аби  він ворушився і визначався зі своєю  участю в цьому проекті,  на Україні — напередодні суду в Стокгольмі. Але слова «Газпрому» не варто сприймати на віру, подібні потужні газопроводи як «Турецький потік» навіть за сприятливих умов не будуються  за стислі терміни.  Тому це ще одне нагадування Росії про те, що  вона не хоче  чесного контракту на газ із Україною.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати