Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Розблокувати справи Майдану

Адвокати родин Небесної Сотні просять парламент підтримати законопроєкт про заочне засудження
16 лютого, 18:10

До порядку денного Верховної Ради на 18 лютого включено законопроєкт «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв’язку із здійсненням спеціального досудового розслідування». Депутати мають розглянути його у першому читанні, а далі додати правки і прийняти в цілому протягом березня. Однак уже саму появу документу у парламентській адженді адвокати родин Небесної Сотні сприймають як важливий крок для розблокування справ Майдану. Від позиції нардепів буде залежати, чи отримають вирок «беркутівці», які втекли в  РФ та які потрапили під обмін у грудні 2019 року.

ГО «Адвокатська дорадча група» нагадує передісторію: «28 грудня 2019 року за прямої вказівки президента Володимира Зеленського було завдано нищівного удару по головній справі Майдану щодо розстрілу протестувальників на вул. Інститутській 20.02.2014 р., яка перебувала на фінальній стадії розгляду. А саме — з грубим порушенням Кримінального процесуального кодексу було змінено запобіжні заходи обвинуваченим для їхнього обміну. Це було зроблено до вироку, який всі очікували вже за кілька місяців. Троє з п’яти обвинувачених за рік так і не повернулися в Україну».

20 жовтня 2020 року у справі про вбивства на вул. Інститутській суд присяжних виніс ухвалу про оголошення в міжнародний розшук обвинувачених «беркутівців» Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олега Янішевського і після цього зупинив провадження щодо них. В ухвалі зазначено, що згідно зі ст. 323 КПК провадження за відсутності обвинуваченого (in absentia) можливо за умови, що він переховується від суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та оголошений у міждержавний та/або міжнародний розшук.

Вирішити проблему, тобто таки притягнути «беркутівців» до відповідальності, можна було лише шляхом внесення змін до статті 323 Кримінально-процесуального кодексу — щодо можливості заочного судового розгляду в ситуації, коли доведено, що особа знає про своє кримінальне переслідування. В «Адвокатській дорадчій групі» наголошують, що у справі про розстріли на Інститутській обвинувачені втекли від правосуддя вже з лави підсудних, тобто точно знали про те, що є підсудними і в чому обвинувачуються. Тож голосування депутатів за згаданий законопроєкт дозволить розблокувати і головну справу Майдану щодо вбивств на Інститутській 20 лютого 2014 року, й інші справи, що стосуються тих трагічних подій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати