Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Розпочався конструктивний діалог»

Ірина Ключковська — про «сухий залишок» VI Всесвітнього форуму українців
23 серпня, 11:01

У Києві відбувся VI Всесвітній форум українців — вище зібрання закордонного українства. Такі форуми скликаються раз на чотири роки з ініціативи українських громадських організацій світу. Директор Міжнародного інституту освіти культури та зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська коментує: «В рамках Форуму відбулась серія заходів, яка продовжуватиметься 25 серпня, — це Всесвітній форум українців, Річні наради Світової федерації українських жіночих організацій, зокрема розпочинають роботу річні загальні наради Світового конгресу українців, які об’єднують 40 країн. Відрадно те, що ці події відбуваються в Києві, і всі вони присвячені 25-літтю проголошення незалежності України, тому що діаспора — це близько 20 млн наших людей, які впродовж часів нашої бездержавності тримали нашу державність на всіх континентах світу. Важливо й те, що розпочався конструктивний діалог між громадськими організаціями і державою. Концепт руху назустріч одне одному, який був запропонований Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків з діаспорою ще 10 років тому, починає реалізовуватись». 

Зокрема, під час форуму за ініціативи Національної ради жінок був організований круглий стіл «Діалог з діаспорою». Мета зустрічі — обговорення пропозиції до проекту Державної програми співпраці із закордонними українцями та державної політики співпраці на основі реальних пропозицій громадського обговорення.

«Для мене це — знакова подія, бо коли з очільниками Світового конгресу українців чи представниками української діаспори зустрічається Президент та прем’єр-міністр, — це сигнал для суспільства в цілому і для державних структур зокрема, фактично, заклик до діалогу. Якщо раніше такі зустрічі мали формальний характер, то зараз відбувається так званий тектонічний зсув в позитивному напрямку. Хочу зазначити, що газета «День» чи не єдина, яка впродовж всіх цих років висвітлювала питання консолідації світового українства. Сподіваюсь, Державна програми співпраці із закордонним українцями, яку розробляє Міністерство закордонних справ спільно зі Світовим конгресом українців, працюватиме ефективно. Можливо, не буде суттєвої фінансової підтримки, адже ми живемо в умовах війни, коли всі зусилля зосереджені на підтримці армії та зміцненні обороноздатності нашої держави, і українська діаспора це розуміє», — сказала Ірина Ключковська.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати