Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шанси Львова на Євро-2012 згасають

09 жовтня, 00:00
«НАШ ПАС ПОЛЯКАМ» / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Підготовка Львова до проведення матчів Євро-2012 знову опинилася в центрі скандалу. Цього разу ініціаторами протистояння виступили депутати Львівської облради. У вівторок депутати Львівської обласної ради звернулися до Генпрокуратури та СБУ з проханням перевірити діяльність львівського мера. Друге звернення вони адресували своїм колегам із міської ради із закликом до депутатів поставити питання про доцільність перебування мера Львова Андрія Садового на посаді міського голови.

Попри благі наміри депутатів, їхні потуги уже наштовхнулися на нищівну критику. Насамперед через те, що ухвалювати подібні рішення і давати поради міським обранцям — не в компетенції обласних. Тож цей вчинок місцевий політикум розцінив як спробу обласних депутатів заробити додаткові дивіденди перед виборцями.

Водночас міські обранці поділяють стурбованість обласної ради. І обіцяють розібратися в ситуації вже на найближчій сесії Львівської міської ради, під час якої про підготовку до Євро має звітувати керівник профільного департаменту Олег Засадний. Обіцяють депутати домогтися звіту й мера, адже саме він є відповідальним за підготовку, але всі ініційовані депутатами звіти керівника міста не дали жодного результату, а перетворилися на презентацію можливостей і здобутків мера.

Сам Андрій Садовий заяву обласної ради вважає «дрібним шкідництвом, яке б’є по іміджу Львова» і запевняє, що єдина структура, яка може оцінювати роботу міської влади щодо підготовки до Євро-2012 — УЄФА, експерти якої, за словами мера, зменшили свої застереження щодо будівництва стадіону.

«Якщо комусь із депутатів обласної ради так кортить покерувати містом, то для цього варто відкрито про це заявити громаді, взяти участь у наступних виборах мера і перемогти. Прикро, але деякі діячі не почули слів Президента, який під час останнього перебування у Львові закликав політиків не чіпати теми Євро-2012 в боротьбі за свої рейтинги. Боюся, що в цій ситуації депутатів банально використали ті, хто під шумок Євро-2012 хоче відкусити в міста великий шматок майна або збудувати свою сумнівну політичну кар’єру. Сподіваюся, що мудрість і бажання допомогти Львову, а не нашкодити комусь на догоду, надалі домінуватиме в діяльності депутатів», — запевняє мер.

Розбурхувати полум’я скандалу допомагає й те, що мер відкидає пропозиції інвестицій бізнесу, а в будівництві стадіону покладається лише на компанію «Альпіне», яка розробила проект стадіону. За словами Сергія Бащука, депутата міськради, члена робочої групи з контролю та пошуку інвестора до Євро-2012, Андрій Садовий відкинув пропозиції аж семи інвесторів.

«Андрій Іванович свого часу дав гарантії, що він, як міський голова, вирішуватиме питання будівництва стадіону. Він запевняв нас, що все під контролем. Нині стан справ такий, що будівництво стадіону опинилося під загрозою — нема генпідрядника. Навіть більше, я не впевнений, що «Альпіне» — найкращий генпідрядник. Ми вже зустрічалися із сімома західними компаніями, котрі мають досвід будівництва стадіону. Вони кажуть, що намагалися зустрітися із мером, однак або «цілували клямку» його кабінету, або ж отримували неналежний прийом, або ж загалом зустріч із Андрієм Садовим не відбувалася. Є декілька пропозицій збудувати стадіон за меншу ціну, і це є компанії, які мають досвід будівництва відомих цілому світу стадіонів», — каже Сергій Бащук.

За словами депутата, була пропозиція, щоб міський голова цього четверга відзвітував про підготовку до Євро-2012, зокрема, щодо будівництва стадіону, однак цей пункт не внесено в порядок денний четвергового засідання міськради.

А поки обласні та міські депутати намагалися поділити повноваження, Іван Федоренко, віце-президент Федерації футболу України, заявив, що Львів таки втратить своє право на Євро, якщо активно не почне підготовку.

«УЄФА зняла відповідальність Федерації, яка тепер не зобов’язана підштовхувати міста до підготовки до Євро-2012. УЄФА сам вибиратиме міста за ступенем їхньої готовності. Якщо Львів не хоче брати участь у Євро-2012, то їх виключать і на цьому все закінчиться», — зазначив Федоренко під час прес-конференції в Києві.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати