Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ще раз про воду в Крим

У Херсонській ОДА обговорювали постачання півострова під час міжнародної конференції
22 жовтня, 19:58

Частково у дистанційному форматі у Херсонській ОДА відбувся захід під назвою «Проблемні питання водопостачання та використання водних ресурсів на території Криму в умовах російської окупації». Долучилися представники центральних органів влади, дипломатичного корпусу та громадських організацій, які опікуються темою деокупації Кримського півострова.

Голова ОДА Юрій Гусєв та представник президента України в АР Крим Антон Кориневич повторили раніше озвучену ними тезу про те, що відновлення водопостачання на окупований Росією півострів можливе лише після деокупації. «Поки територія півострова є окупованою, ми вважаємо недоцільним та неможливим говорити про відновлення водопостачання. Ця конференція підтверджує консолідовану позицію державних органів щодо вказаного питання. Жодні чинники, окрім деокупації, не повинні на це вплинути», — зазначив Антон Кориневич.

За словами першої заступниці міністра закордонних справ Еміне Джепарової, ця тема є предметом спекуляцій і частиною гібридної війни, яку веде Росія. «Ми констатуємо, що впродовж цього року Російська Федерація зосередила всі зусилля на відновленні водопостачання з материкової частини України. Це питання окупанти виносять на всі можливі міжнародні майданчики, ініціюють відповідні звернення. Все це — елементи гібридної війни», — наводить слова Джепарової пресслужба Херсонської ОДА.

Модераторка дискусії, директорка Директорату комунікації та інформполітики Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Юлія Лапутіна повідомила, що найближчим часом на Херсонщині проведуть низку заходів щодо актуальних питань окупованих територій. Так, планується обговорити шляхи протидії фейкам і дезінформації, яку поширюють окупанти, а також проблему мілітаризації півострова.

Нагадаємо, ситуація з водопостачанням окупованого Росією Криму залишається темою для маніпуляцій у медіа. Зокрема, протягом вересня-жовтня 2020 року в підконтрольних РФ виданнях та деяких українських медіа з’являлася інформація про «гуманітарну катастрофу» в Криму через відсутність водопостачання Північно-Кримським каналом. Російські видання присвячують цій темі окремі рубрики. Відмову України постачати воду на окуповану територію через Північно-Кримський канал там називають «водною блокадою».

За даними аналітиків проєкту Infocrime, матеріали з російським наративом про «катастрофу» з’являлися і в херсонських онлайн-медіа. А нещодавно голова обласної організації партії «Опозиційна платформа — За життя» Єгор Устинов, під час зустрічі з виборцями у Генічеському районі (межує з Кримом) висловився за подачу води в Крим. «Крим — це Україна. І, незважаючи на те, що він анексований, ми не можемо залишити наших співвітчизників без води. Адже в першу чергу ми повинні боротися не за умовні плями на карті, а за людей — наших співгромадян», — вважає Устинов.

Водночас, ще 28 серпня Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов підкреслив, що жодних підстав для «гуманітарної катастрофи» в окупованому Криму через начебто нестачу води не існує. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати