Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шини та люстри — біля Мінприроди

Природоохоронці влаштували пікет під стінами відомства, вимагаючи від міністра Андрія Мохника діалогу та конкретних дій
17 квітня, 11:21
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Учора до Міністерства екології та природних ресурсів уже вкотре прийшли активісти. Як актуально нині, вимагали люстрації у відомстві, звіту нового міністра Андрія Мохника про виконану роботу та конкретного плану дій на найближчі місяці. Стукаючи в барабани, розклавши шини та люстри біля входу в міністерство, активісти запевняли, що використовують всі методи впливу, щоб їх не просто почули, а й зробили те, про що просять: оновити кадри в міністерстві, провести відкриті конкурси на заміщення посад, оприлюднити на сайті Мінприроди біографії, податкові декларації та звіти про роботу керівників служб за останні три роки, оновити склад громадської ради, що діє при міністерстві. А ще просили міністра радитись із екологічною спільнотою та враховувати її думку при прийнятті важливих рішень.

— Обіцянки міністр не виконує, міністерство не реагує на інформаційні запити, тому ми хочемо відвертої розмови, — каже активістка Наталя Вишневська. — Ми не задоволені призначеннями, які відбуваються без консультацій громадськості. Міністерство потребує стовідсоткової люстрації. Зараз міністр лобіює лише два питання — розробку сланцевого газу та ситуацію із «кліматичними» коштами. Але є ще багато інших проблем. Це — заповідна справа, ситуація із зоопарками, утримання тварин у неволі тощо. Міністерство працює як магазин, що видає дозволи на розробки корисними копалинами. Ми сподіваємося, що наші активні дії дадуть результати, й відкритий діалог розпочнеться.

Вимагали активісти й роботи над помилками. Приміром, під час проведення адмінреформи новоствореним Департаментам екології в областях не передали архіви про природно-заповідний фонд, які створювалися попередніми службами. Тож інформація про заповідники та національні парки, за збереження яких так вперто борються активісти, зникла невідомо де. А нещодавно Верховна Рада ухвалила закон, який подавався ще ставлениками Януковича. Він спрощує процедуру вирубки в заповідниках ы забудову лісів. Тому питань до нового міністра в активістів накопичилося задосить.

— Ще 5 березня ми передавали міністрові лист із нашими вимогами. На наші зауваження щодо методів боротьби із безпритульними тваринами у міністерстві відповіли, що взагалі не потрібно проводити стерилізації. Для нас це просто шок, на це навіть гроші з бюджету виділялися. У європейських країнах це вважається гуманним способом зменшення кількості безпритульних тварин, — розповідає Катерина Борисенко. — Якби міністр використовував громадськість як своїх радників, щоб розібратися в існуючих проблемах, то були б результати. По-друге, міністр проводить міжнародні переговори щодо сланцевого газу, і громадськість навіть не знає результатів цих переговорів і яку позицію там представляють.

Поспілкуватись із Андрієм Мохником пікетувальникам не вдалося, вислухати їхні пропозиції вийшли заступник міністра Олександр Настасенко та голова Державної екологічної інспекції Михайло Казимир. Вони переконували, що план дій у нового міністра є, навіть уже розроблено стратегію розвитку та діяльності міністерства. Її незабаром оприлюднять громадськості.

— Щодо люстрації, ми готові вислухати всі пропозиції. А враховуючи те, що є постанова про обмеження прийому нових працівників до міністерства, і ми змушені скоротити кількість працюючих на десять відсотків, будемо враховувати ваші зауваження та рекомендації, — обіцяв Настасенко. — Усі пропозиції, що надходили 5  березня, буде викладено на сайті, а громадська рада, з приводу якої є багато зауважень, утворюватиметься заново.

Наостанок представники міністерства запросили активістів на розмову та пообіцяли передати Андрієві Мохнику лист із їхніми вимогами. Уже черговий.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати