Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сібеліус і Сильвестров: концерт у Національній філармонії

03 серпня, 11:27

16 серпня на київських меломанів чекає приємна несподіванка: в одному концерті прозвучать твори класика фінської музики ХХ століття Яна Сібеліуса і живого класика української академічної музики Валентина Сильвестрова. Сказати, що таке поєднання у вітчизняних концертних програмах трапляється рідко, — нічого не сказати. Проект відбудеться в рамках відразу двох фестивалів — традиційного філармонічного фестивалю оркестрової музики «Літні музичні промені» і нового музичного фестивалю BouquetKyivStage, ініційованогокультурно-освітнім центром «Дім «Майстер-Клас». Отож, це ще й чудовий приклад співпраці державної і недержавної культурних інституцій.

Сібеліуса і Сильвестрова пов’язує один схожий сюжет їхніх біографій. Обидва, перш ніж присвятити себе музиці, спробували навчатися в немузичних навчальних закладах. Сібеліусстудівав право на юридичному факультеті Гельсінського університету, а Сильвестровнавчався в Київському інженерно-будівельному інституті, який, зрештою,на третьому році навчання покинув, аби вступити до Київської консерваторії.

Обох композиторів поєднує повільний і незвичний, принципово непослідовний розвиток музичного матеріалу, особливо в симфоніях. Тому обидва, попри розрив довжиною в епоху, звучать сучасно.

Сценарії дещо розходяться в графі «визнання». Сібеліус, найвидатніший композитор Фінляндії, за життя зазнав слави, якої не зазнав ніхто з академічних композиторів. Його іменем названо вулиці, площі і парки його країни, вже традиційним став щорічний фестиваль «Тиждень музики Сібеліуса» у фінських містах, 1939 року (Сібеліуса не стало 1957-го) альма-матер композитора, Музичний інститут в Хельсінкі, став Музичною академією імені Сібеліуса. А що Сильвестров? Уявімо собі, що у Києвіз’являються вулиця Валентина Сильвестрова тасквер його імені, десь на Подолі чи на Русанівці виростає, ніби за помахом чарівної палички, камерний концертний зал імені Сильвестрова, у кожному українському місті щороку проходять сильвестрівські дні і тижні.Аншлаги, аншлаги, аншлаги...

А допоки наші мрії долетять десь до небесної канцелярії, гайда на концерт! Прозвучать симфонічна поема для сопрано з оркестром «Луоннотар» і П’ята симфоніяСібеліуса та «Ода Соловейку» для сопрано з оркестром і «Постлюдія» для фортепіано з оркестромСильвестрова. Виконавці — блискучі музиканти — диригент Крістофер Ліндон-Ґі (Італія — Австралія), солістиДарлаДілтз (сопрано, США), ІннаГалатенко(сопрано) та Олег Безбородько (фортепіано). Основа музичного дійства — Академічний симфонічний оркестр Національної філармонії України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати