Перейти до основного вмісту

«Смугастий» сезон

Як вибрати кавун без нітратів
17 серпня, 00:00
ВИБРАТИ «ПРАВИЛЬНИЙ», ТОБТО СТИГЛИЙ, КАВУН — ЦІЛА НАУКА. ВІДРІЗНИТИ ЯВНО ПЕРЕГОДОВАНУ НІТРАТАМИ ЯГОДУ — ЗАВДАННЯ НАБАГАТО ПРОСТІШЕ. ПРОТЕ ПРОФЕСІОНАЛІВ У ЦІЙ СФЕРІ ЧОМУСЬ НАБАГАТО МЕНШЕ. МОЖЛИВО ТОМУ, ЩО УВАЖНО РОЗГЛЕДІТИ КАВУН МОЖНА ЛИШЕ НА ЗРІЗІ. ЦЬОГО РОКУ ЦЕ СТАЛО МОЖЛИВО, БО ЯГОДУ ПОЧАЛИ ПРОДАВАТИ ПОЛОВИНКАМИ Й НАВІТЬ ЧВЕРТКАМИ: СКАРЖАТЬСЯ НА БРАК ПОПИТУ. У БУДЬ-ЯКОМУ РАЗІ, СПИТАТИ ПРО НАЯВНІСТЬ У ПРОДАВЦЯ СЕРТИФІКАТА ЯКОСТІ — ВЖЕ ПЕРЕСТРАХУВАТИСЯ

М’якуш цієї ягоди — чудовий десерт. Найприємніше в ньому — це те, що, на відміну від багатьох інших солодощів, ласувати їм можна, не думаючи про зайві кілограми: «на кавуні» худнути й смачно, й корисно. Він же допоможе при нирко-кам’яній хворобі, циститах, нефритах і пієлонефритах. Кавун — чудовий помічник тим, хто страждає на атеросклероз, гіпертонію, ревматизм або подагру, говорять медики. Саме в останній місяць літа та перший місяць осені, за словами фахівців, великою є ймовірність купівлі кавуна, що не буде накачаний нітратами. Усе просто: ранні чудо-ягоди, як правило, вирощені в парниках, і тому вміст нітратів у них вище, ніж у тих, що ростуть на відкритому баштані. Отож, покупці, які дочекалися «другої хвилі», — в подвійному виграші: й ціни по кишені не так б’ють, і безпечніше.

От лише... шикуватися в черги за здоровою й дешевою ягодою в столиці поки не поспішають. Пенсіонерка Лідія Тарасенко, яку я зустріла на Житньому ринку столиці, вирішила почекати, поки нинішні 70—80 копійок за кілограм «живої» ваги знизяться до 30—40. Пропозиція й ціна поки, вважає вона, не сумісні — незважаючи на ненайкраще для сільгосппродукції літо. Інша відвідувачка ринку, працівниця одного з київських підприємств Ганна Ковтун на лотки з баштанними дивиться байдуже з іншої причини: минулого року вся сім’я на декілька днів занедужала саме після того, як з’їла кавун, запевняє вона.

Щоправда, як рапортували рік тому в Головному санітарно- епідеміологічному управлінні столиці, отруєнь серед киян у зв’язку з вживанням в їжу баштанних, за даними лікувальних установ міста, виявлено не було. Цілком можливо, що, занедужавши, співвітчизники просто не поспішають звертатися до лікаря й борються з ознаками отруєння в домашніх умовах. Однак під час перевірки умов реалізації кавунів і динь у торговій мережі були виявлені порушення: мали місце факти реалізації баштанних у недозволених місцях, без дозволу санепідслужби, без наявності супровідної документації. Нерідко працівники таких точок не проходили медогляду, не мали дозволу на торгівлю, продукція реалізовувалася з підвищеним вмістом нітратів. Останнє, щоправда, стосується динь: рік тому кавуни пройшли перевірку на «ура».

Вигризати кавун «до скориночки» не варто: нітрати переважно сконцентровані в шкірці й білому «підкожурному» шарі.

Віддайте кавун ворогам, якщо прожилки в цього «фрукта» — жовті, а не блідо-зелені, як має бути, надто «відполірована» поверхня й гігантські розміри. Якщо «розкришити» м’якуш ягоди у склянці з водою, то здоровий кавун зробить воду каламутною, «хворий» на токсини зробить її червоною або рожевою. Насторожити повинні товщина прожилок, водянистий смак і, безумовно, занадто великий розмір.

І ще: торговельна точка з кавунами має бути видалена від проїжджої частини на три-чотири метри. Кавун — мов губка: вбирає свинець з вихлопних газів. Торговельний намет має бути «обладнаний» табличкою з вказівкою всіх «регалій» торговельного підприємства.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати