Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сьогодні – перший день весни! Йдемо назустріч!

Чого чекати від погоди?
29 лютого, 19:30
МАЛЮНОК ІЗ «ФЕЙСБУК»-СТОРІНКИ ВОЛОДИМИРА ДОРОША

В останній день зими, 29 лютого, у Києві побито десятий температурний рекорд з початку року. За даними спостережень метеостанції Центральної геофізичної обсерваторії, спостерігалась найтепліша для цієї дати ніч з 1881 року. «Стовпчик термометру не опустився нижче +2,3°С, що на 1,8°С вище попереднього історичного значення температури для цієї дати, зафіксованого 1936 року», — повідомили на сайті Центральної геофізичної обсерваторії.

Багато хто тішиться теплу, але воно є наслідком глобального потепління, інші ознаки якого менш приємні. «Через викиди парникових газів нагрівається атмосфера, підвищується температура, і спостерігаємо у природі такі непередбачувані наслідки, — каже Марія Сторчило, експерт з питань зміни клімату Національного екологічного центру України. — Вчені вважають, що коли температура підвищиться на два градуси за Цельсієм, можуть статися невідворотні зміни. І вже сьогодні можна спостерігати, що стихійні явища стаються все частіше».

В Україні наслідки зміни клімату можуть варіюватися у різних областях. «На півночі побільшає опадів. У південних областях, навпаки, будуть посухи, зменшиться кількості питної води і врожаїв, — перераховує Марія Сторчило. — Тож, наслідки зміни клімату — не лише потепління, а й посилення стихійних явищ. Якщо у якійсь місцевості дощі йшли кілька разів на місяць, згодом може стати так, що 30 днів буде спека, а потім в один день випаде місячна норма опадів».

Тому, цілком можливо, незабаром українцям доведеться звикати до нового клімату. Найпростіший захід з адаптації — збільшення кількості зелених насаджень. «А у містах доведеться покращувати каналізаційні системи, — додає Марія Сторчило. — Бо через збільшення кількості опадів каналізація у деяких містах України вже не справляється з навантаженням. Наприклад, у Дніпродзержинську або біля житлового масиву Позняки у Києві відбуваються підтоплення через неідеальні зливні системи. І подібних рішень багато».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати