Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Спершу закони — тоді канікули»

Експерт: Якщо депутати не працюватимуть — тиск на Верховну Раду з вимогою її розпуску тільки посилюватиметься
17 червня, 12:03
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Верховна Рада нарешті візьметься за розгляд питань стосовно змін до Конституції та виборчого законодавства. Принаймні вчора відповідний порядок денний на поточний тиждень проанонсував спікер Олександр Турчинов. За його словами, уже найближчими днями президент Петро Порошенко внесе свої пропозиції щодо змін до Конституції.

Якими вони будуть? «Децентралізація влади, реформа судової системи..., — припускає позафракційний народний депутат, секретар ТСК щодо внесення змін до Конституції Юрій Дерев’янко і додає: — Якщо Президент подасть саме їх — пропозиції будуть підтримані залом».

Натомість у політолога Володимира Фесенка оптимізму з цього приводу значно менше. «Підготовлений проект Конституції був розроблений таємно від суспільства, — наголошує експерт. — Ми мали змогу ознайомитися лише зі «зливами» інформації у матеріалах журналістів. У той же час, офіційного проекту Конституції так і не оприлюднили».

Як зазначає Фесенко, раніше всі проекти Конституції виносилися на громадське всенародне обговорення. Зараз же нічого подібного не відбулося. «Це — неприпустимо. Виносити такий документ на голосування у ВРУ не можна. Інакше це буде знущання над суспільством і над тим, що у нас називається Майданом», — обурюється політолог. На його думку, зараз конституційний процес треба розпочинати якщо не з нуля (є напрацювання), але за неодмінної участі громадських експертів, Президента... Тим більше — в умовах військово-політичного протистояння.

Утім, багато депутатів навіть не приховують, що проголосують за будь-який проект Конституції, якщо буде дотримана лише одна умова — у перехідних положеннях має бути зафіксовано, що Верховна Рада VII скликання буде працювати до 2017 року. «А ви знаєте, чого вимагає суспільство? Дострокових парламентських виборів», — резюмує експерт.

Схожу ситуацію маємо і з імовірністю голосування за внесення змін до виборчого законодавства: про це перманентно згадують, але який із законопроектів все-таки винесуть на голосування — невідомо.  «Зареєстрованих проектів закону є багато і тому, поки не буде створено спільної робочої групи, яка б їх погодила,  — ні один із законопроектів не пройде голосування у ВРУ», — прогнозує Юрій Дерев’янко.

«Якщо парламентська більшість реально існує (в чому я серйозно сумніваюся), то вона мала б узяти на себе роль координатора цього процесу і підготувати компромісний варіант. Якщо так буде — шанси проголосувати за зміни є, якщо ні — навряд чи щось із цього вийде, — каже Фесенко. — Багато депутатів розуміє, що можлива спроба ухвалити виборчий закон наблизить Раду до перевиборів. Тому вони будуть всіляко саботувати і вводитимуть процес обговорення у глухий кут».

Єдине питання, яке на думку експертів та політологів, має шанс вирішитися вже сьогодні — кадрові перестановки у вищих ешелонах влади, квоти на ротацію яких зі своїм обранням на президентський пост автоматично отримав Петро Порошенко. Саме за його поданням Верховна Рада може підтримати кандидатури глав МЗС і Міноборони, та погодити призначення нового очільника ГПУ.

Наразі найвищою виглядає ймовірність звільнення з посад міністра закордонних справ Андрія Дещиці та Генерального прокурора Олега Махніцького. Хоча питання «очищення» силового блоку також є вкрай актуальним. «Голоси, думаю, знайдуться, — каже депутат Дерев’янко. — Це дуже реально і має бути зроблено негайно. Часу зволікати немає»

У той же час, якщо за новий виборчий закон цього тижня не проголосують, а зміни до Конституції — так і не ухвалять, тиск на Верховну Раду з вимогою її розпуску — цілком виправдано — буде тільки посилюватися. «Спершу закони — тоді канікули» — лозунг громадських активістів, які вже обіцяють зіпсувати депутатам літній відпочинок, якщо ті відмовляться конструктивно працювати. Як написала у своєму Facebook активістка Ганна Гопко: «Зараз треба бути в Україні і дотискати можливості».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати