Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Спочатку Рада, потім — Президент

Євродепутат Богуслав ЛІБЕРАДСЬКІ: «Якщо Тимошенко справді хвора і потребує лікування... усе повинно бути згідно із законом»
18 жовтня, 12:17

«Сьогодні в Україні немає закону, який би дозволив Тимошенко виїхати закордон. Як тільки це питання в парламенті буде вирішено, і в мене на стіл ляже цей закон, тоді буде питання до Президента. Природно, якщо парламент прийме цей закон, я його підпишу», —  сказав учора в Донецьку журналістам Президент України Віктор Янукович. Далі, за його словами, будуть механізми. «Найімовірніше, це буде суд, який ухвалюватиме рішення про порядок виїзду, збереження якихось гарантій», —  пояснив Президент.

Раніше, як відомо, компромісний варіант для зрушення «справи Тимошенко» описав депутат Європарламенту Марек Сівець.

«Базуючись на чинному українському законодавстві, Президент здійснює часткове помилування Тимошенко. Часткове помилування означає скорочення її вироку з семи років наполовину. У зв’язку з тим, що екс-прем’єр відсиділа вже більше половини скороченого строку, з’являться підстави для її дострокового умовного звільнення. Водночас Тимошенко має заплатити штраф у розмірі близько 200 млн доларів та буде позбавлена громадянських прав на три роки», — написав політик у власному блозі. «Запорукою успіху місії Кокса — Квасневського є впевненість української сторони, що Європарламент та ЄС не будуть виходити за межі цієї пропозиції, реалізація якої дозволить тішитись успіхом саміту у Вільнюсі»,— зазначив він і додав, що вирішення цієї проблеми цілком залежить від доброї волі Президента Віктора Януковича.

Разом із тим кореспондент «Дня», перебуваючи у Європарламенті в Брюсселі на Міжнародній конференції «Угода про асоціацію між Україною та ЄС, зона вільної торгівлі: виклики і можливості для економіки та інвестицій», записав коментар щодо звіту місії Конса — Квасневського євродепутата, який, спілкуючись з українськими журналістами влітку цього року, заявив, що справа Тимошенко «не політична», а «нормальна корупційна відповідальність колишнього прем’єр-міністра».

Богуслав ЛIБЕРАДСЬКI, член групи Прогресивного альянсу соціалістів і демократів у Європейському парламенті:

— Александр Квасневський підкреслив прогрес в економічних, політичних та юридичних реформах, якого досягла влада в Україні — Партія регіонів, уряд під керівництвом Миколи Азарова та Президент Віктор Янукович. Без сумніву, відбувається покращення. Потрібно сказати владі «дякую» за це.

Залишається лише одна проблема, яка зветься «справедлива справедливість». Вона полягає в тому, що всі мають бути рівні перед судом.

Щодо справи колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко... Дайте якісь рішення! Якщо вона справді хвора і потребує лікування десь за кордоном — у Німеччині чи деінде, — зробіть це можливим. Але все це повинно бути по закону. А це означає, що потрібно, передусім, українське законодавство привести у відповідність до європейських стандартів.

Щодо Юлії Тимошенко є ще один важливий момент, на якому я хотів би наголосити. Вона сьогодні, в принципі, може отримати помилування, але вона має це попросити. Якщо не попросить, то можливості, я думаю, ніякої ні звільнити її, ні відправити на лікування, не буде. Це питання — як у руках українського уряду й Президента, так і в руках місії Кокса — Квасневського. Продовження роботи цієї місії означає, на мою думку, що є діалог. І я думаю, що ми вже зовсім недалеко від того, щоб підписати Угоду. Потрібно лише ще зовсім трішки всім попрацювати разом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати