Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Спокій над усе

04 жовтня, 00:00

На початку наступного тижня очікується підписання спільного рішення Нацбанку та Кабміну про провідні напрямки роботи на внутрішньому ринку на 1988 рік. Тоді ж буде оприлюднено й межі валютного коридору на перше півріччя 1998 року.

Про це заявив на брифінгу віце-прем'єр-міністр Сергій Тигипко. Спільна постанова відіб'є результати переговорів урядової делегації з МВФ. А українська сторона до "пропозицій" валютного фонду прислухалася уважно, оскільки, за образним уточненням Сергія Тигипка, "ми уже опустилися на дно економічного спаду". І, відповідно, без фінансової допомоги обійтися не можемо. На відміну від Росії, яка відмовилася від кредитів МВФ на 1998 рік. РФ, маючи прямих інвесторів у промисловість, спробує самостійно звести кінці з кінцями.

Неефективно реалізувавши, за словами віце-прем'єра, попередні кредити, сьогодні уряд допрацьовує програму розширеного фінансування на суму кредиту в $2,5-2,7 мільярди. А в ході, чергових переговорів з МВФ, запланованих на 20 жовтня, українська делегація збирається поставити питання про підвищення дефіциту бюджету 1998 року на 500 мільйонів гривень. Іншими словами, відмовлятися від "позичених" грошей Україна й не думає. Як, до речі, не думає і про те, коли і як вона їх повертатиме. З цього приводу Сергій Тигипко запропонував поки не хвилюватися. "Мені важко сказати як кредити повертатимемо. Але сьогодні скажу одне - ми знаємо, що ми робимо", - заявив віце-прем'єр.

Наразі питання повернення боргів у парламенті й уряді непопулярне. На думку Сергія Тигипка, куди важливіше забезпечити спокій на виборах і якомога швидше приватизувати держпідприємства. Тоді й прямі інвестори зі своєю купою грошей в Україну нагрянуть. А там, ближче до 2000 року, можна буде й собі, за прикладом Росії від кредитів відмовлятися.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати