Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Стартували перегони за Євро-2012

20 липня, 00:00

У понеділок Федерація футболу України (ФФУ) і виконавча дирекція Євро-2012 в Україні офіційно презентували спільну заявку-досьє на участь в тендері на право проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні і Польщі. 18 липня 2005 року став днем офіційного старту України в боротьбі за право проведення футбольного чемпіонату Європи 2012 року, повідомляє офіційний сайт ФФУ. Журналістам було представлено кілька томів оригінальних документів, які до 21 липня в супроводі офіційних осіб буде доставлено в штаб- квартиру УЄФА до Швейцарії. Загальний обсяг заявки складається з 2-х томів по 400 сторінок кожний. У заявці представлено концепцію проведення Євро 2012, вказано гарантії уряду, запрошення провести в Україні Євро-2012, підписане Президентом України, запрошення за підписом спікера Верховної Ради, прем’єр- міністра, а також президентів футбольних асоціацій України і Польщі Суркіса і Листкевича.

Українська сторона планує, що матчі чемпіонату Європи-2012 року відбудуться в Києві, Дніпропетровську, Львові та Донецьку. При цьому матч відкриття турніру пройде в Варшаві, а фінал — у Києві. (До речі, наприкінці минулого року, глава нині неіснуючого Держкомспорту Микола Костенко спрогнозував, що реконструкція тільки одного НСК «Олімпійський» обійдеться в 35—40 млн. гривень. — Авт.)

Виконавчий директор Євро-2012 в Україні Іван Федоренко повідомив, що на першому етапі боротьби за Євро 2012 треба було підготувати всю потрібну документацію, а також отримати гарантії від уряду і Верховної Ради щодо фінансування. За словами Федоренка, з гарантіями уряду проблем не виникло. Що стосується польської сторони, то її представники збираються зібрати потрібну суму за допомогою уряду країни і регіональної влади, до яких мають додати кошти з боку Європейського Союзу і приватних підприємців. Для організації турніру в Польщі потрібно, насамперед, побудувати п’ять нових стадіонів. Також полякам треба зайнятися поліпшенням транспортної сфери. Зокрема необхідно відремонтувати залізницю і шосейні дороги, адже все це існує без змін з 1989 року, коли Польща перестала бути комуністичною країною. Загальне населення України і Польщі становить більше 90 млн. чоловік. У тому разі, якщо проект цих двох східноєвропейських держав переможе, турнір може стати рекордним за таким показником, як кількість мешканців, що проживають у країнах-організаторах чемпіонату Європи. Керівники спільної заявки України і Польщі на проведення Євро- 2012 вважають, що Україна і Польща з урахуванням їхнього географічного положення, чисельності населення і рівня розвитку футболу «мають непогані шанси прийняти у себе цей чемпіонат». Окрім спільної заявки України і Польщі на проведення чемпіонату Європи 2012 року претендують Італія, Греція, Туреччина, а також Хорватія та Угорщина. Раніше намір провести Євро 2012висловлювали Росія та Азербайджан, проте, пізніше ці країни відмовилися від цієї ідеї. Незважаючи на оптимістичні прогнози українських функціонерів (зокрема, в інтерв’ю віце-прем’єра з гуманітарних питань Миколи Томенка телеканалу «Україна»), наші шанси у букмекерів розцінюються значно нижче, ніж у триразових чемпіонів світу італійців і нещодавніх чемпіонів Європи — греків.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати