Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Стус — в Антарктиді

Українські письменники та видавці поповнюють бібліотеку станції «Академік Вернадський» знаковими виданнями
05 серпня, 19:50
ФОТО НАДАНО УКРАЇНСЬКОЮ АНТАРКТИЧНОЮ СТАНЦІЄЮ «АКАДЕМІК ВЕРНАДСЬКИЙ

Із останнього, що отримають невдовзі учасники 26-ої Української антарктичної експедиції, — поезія Василя Стуса. Оновлення книгозбірні на станції «Академік Вернадський» триває уже місяць. Як інформували в Національному антарктичному науковому центрі, раніше полярники отримали низку книг від видавця Івана Малковича. «Це, зокрема, «Триста поезій» Ліни Костенко, політичний детектив Юрія Щербака «Час смертохристів», том жартів від невмирущого бравого вояка Швейка, український переклад «дорослих» творів Роальда Дала, автора «Матильди», «Чарлі і Шоколадної фабрики» та інших повістей, що здобули популярність не менш шалену, ніж їхні екранізації», — повідомляють у НАНЦ.

Серед іншого тепер на станції можна почитати книгу орнітологині Наталії Атамась «Пташині історії», сповідь Станіслава Асєєва «В ізоляції», а також класику: «Збірку «Українських повістей» Гоголя у блискучому перекладі Максима Рильського та Миколи Зерова. А також дві книги автора, якого відкриваємо для себе наново, — Юрія Косача, племінника Лесі Українки. Це пригодницький роман «Володарка Понтиди» та збірка історичних повістей «Сеньйор Ніколо»», — інформують в антарктичному центрі.

Ініціатива з оновлення бібліотечного фонду виникла через те, що останнім часом, як пишуть у центрі, книгозбірня поповнювалася хаотично: «Якісь книжки привозили закордонні туристи, якісь лишали тут самі полярники. Отож, маємо всього потроху — і пару ще радянських видань творів Шевченка, і дюжину детективів та видань про подорожі, з десяток художніх творів, кілька збірок есеїв про Майдан тощо». Тож виникла ідея підкріпити книжкові резерви працями вітчизняних видавців та письменників — знаковими та актуальними.

Хоча антарктичній бібліотеці і так є чим похизуватися. У спадок від Великобританії нам дісталися раритетні видання, приміром, історичний п’ятитомник «Велика війна» (The Great War) 1915 року. А ще «Книга вузлів» (The Ashley Book of Knots), в якій описано 3854 типи вузлів різного призначення, зокрема корабельних. Також є колекція із понад 200 випусків журналу National Geographic, датовані ще із 1939 року. Значна частина бібліотеки на станції — це англомовна література, здебільшого наукова, історична або науково-пізнавальна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати