Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тепер — брама на Iвана Франка, 37

У Львові триває програма реставрації історичних вхідних дверей
11 лютого, 08:04
ФОТО З САЙТУ «БЮРО СПАДЩИНИ»

Кілька днів тому майстри «повернули до життя» вхідну дубову браму за адресою вул. Івана Франка, 37. Реставрація відбулася в межах міської програми співфінансування, яку координує Бюро спадщини управління охорони історичного середовища Львівської міської ради.

Попрацювати, розповідають, довелося добряче, бо була порушена й геометрія дверей — вони не зачинялися. А ще було геть знищене декоративне оздоблення. Тому, аби відновити історичний вигляд брами, фахівці замінили значну частину деревини і завіси.

«Реставраційні роботи тривали понад два місяці. Двері були в поганому стані, знищені. Частина декоративних елементів (різьблення) була відсутня взагалі. Тому довелося не просто реставрувати, а різьбити наново. Крім того, двері на Франка, 37 не зачинялися», — говорить майстер Юрій Тянячкевич. І додає, що нове оздоблення фахівці виготовляли за зразком схожої брами на вулиці Свєнціцького.

Вартість реставраційних робіт — 40 651 гривня. Фінансова співучасть жильців дому у проєкті — 12 195 гривень.  

Варто, вочевидь, нагадати, що місто оплачує Програму співфінансування реставрації історичних дверей та брам у Львові з 2018 року. «Сімдесят відсотків коштів на відновлювальні роботи дає міська рада, тридцять — мешканці, — розповіла «Дню» керівник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко-Швець. — Львів’яни дуже хочуть це робити. Але в нас потужності не дозволяють більше зробити. Фахових реставраторів — обмежена кількість. Це ті майстри, котрі брали участь у проєкті «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста», плюс ми ще два роки робили майстер-класи, щоби заохотити столярів брати участь у відновлювальних роботах. Щодо реставрації по металу, то в нас є тільки два майстри, тобто якщо металева брама, то з робочими руками — дуже складно».

З чого почалася реставрація брам і чи завжди вдячні львів’яни за те, що отримують фактично як новенькі (хоча й старенькі) гарні історичні двері до під’їздів і всередині під’їздів — у цікавій розмові з Лілією Онищенко-Швець «Львівські брами — унікальні! Кожна — інакша» від 26 липня 2021 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати