Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Троїцькій» без «Чекістів» поки що не бути

В історичній частині Запоріжжя вулицям повертають їх початкові назви, але лише на покажчиках
23 січня, 11:46
ФОТО PANOPTIKON.ORG

У січні на кількох вулицях Жовтневого району Запоріжжя, який до 1921 року був частиною Олександрівська (дореволюційна назва міста. — Авт.) встановлено таблички з подвійними назвами вулиць — історичною та сучасною. Щоправда, поруч вони виглядають дещо дивно: сучасна назва «Чекістів» межує з історичною «Троїцькою», «Дзержинського» — з «Олександрівською», а «Тургенєва» — з «Тургенєвською». Офіційними попри все залишаються радянські назви.

Голова Жовтневої районної адміністрації міста Олександр Манохін розповів, що це зробили з метою популяризації історії Запоріжжя серед городян та туристів. За його словами, встановити таблички з подвійними назвами запропонували працівники райадміністрації, які цікавляться історією старого Олександрівська. Саме вони ознайомилися з архівними документами, де знайшли дореволюційні назви двадцяти однієї вулиці. Утім, поки що такі таблички встановили на трьох із них. Чиновник також наголосив, що міська влада поки що не планує офіційно повертати історичні назви вулиць, оскільки це вимагає значних коштів, яких у міськбюджеті немає. Навіть встановлення дев’яти табличок з історичними назвами, кожна з яких коштує 490 гривень, частково профінансували підприємці та власники дореволюційних будівель.

За словами автора сайта з популяризації історії міста «Ретро Запоріжжя» Романа Акбаша, ідея додавати до сучасної назви вулиці історичну не нова: декілька міст України вже давно використовують таку практику. Однак він вважає, що запорізькі покажчики оформлені не дуже вдало: варто було б чіткіше відокремити сучасні назви від історичних і виконати написи іншим шрифтом. Але головне, на думку Акбаша, варто було б взагалі повернути вулицям дореволюційні назви.

— Хотілося б, щоб дана ініціатива з часом випливла в остаточне повернення вулицям у старій частині міста їх історичних імен. Оскільки, наприклад, назва «Олександрівська» більш доречна на карті Запоріжжя, ніж та ж вулиця, але з назвою «Дзержинського». До того ж Свято-Покровському кафедральному собору, вважаю, затишніше знаходитися поруч з вулицею Покровською, а не Свердлова.

До речі, у 2010 році Запорізька обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода» звернулася до Запорізької міської ради і тодішнього мера Запоріжжя Євгена Карташова (зараз він депутат Верховної Раді від Партії регіонів) з ініціативою перейменувати вулицю Дзержинського на вулицю імені Степана Бандери. Однак міська влада ініціативу не підтримала посилаючись на брак коштів. Не знайшла відгуку й інша вимога «свободівців», які у серпні 2013 року, напередодні чергової річниці Голодомору, ініціювали зміну назви вулиці Власа Чубаря на Івана Сірка. Партійці обурювалися присутністю в топоніміці міста імені одного з організаторів геноциду українського народу. На цю вимогу влада запропонувала принести письмовий дозвіл усіх мешканців вулиці на перейменування, що, зрозуміло, зробити не вдалося.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати