Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Три проблеми вакцинації

У лютому мав би стартувати перший етап щеплень, однак заважає недовіра населення, інтерес НАБУ до укладених контрактів та відсутність реєстрації на очікувані препарати
15 лютого, 19:19

На календарі вже середина лютого, а в Україну досі не завезено жодної дози вакцини від коронавірусу. При цьому від влади постійно чуємо про старт вакцинації саме в лютому. Для цього задіяно одразу кілька механізмів поставки. Так, ще наприкінці січня Максим Степанов повідомляв, що Україна увійшла в перелік країн, яким Глобальна ініціатива Gavi COVAX надасть вакцини від COVID-19 у першій хвилі розподілу. Для початку першої хвилі вакцинації вже підтверджено постачання 117 тисяч доз вакцин компанії Pfizer. Постачання вакцин в Україну за механізмом COVAX планувалося на середину останнього місяця зими.

Але й тут не все так гладко. 14 лютого головний санітарний лікар Віктор ЛЯШКО заявив, що на початку цього тижня в межах механізму COVAX в Україну потрапить вакцина AstraZeneca, а от обіцяна Pfizer затримується в зв’язку з проблемами з укладанням контрактів із американською компанією. «Україна потрапила до 17 пріоритетних країн, куди механізм COVAX поставляє вакцину. В жодну з них вакцину Pfizer ще не поставлено з однієї і тієї самої технічної причини — потрібно, щоб вакцина була зареєстрована в країні, — пояснив Ляшко. — Ми думали, що місцеві офіси Pfizer зможуть це зробити, очікували, що реєстрація відбудеться минулого четверга, але штаб-квартира Pfizer змінила підхід, вони повинні врегулювати певні бюрократичні питання: укласти договір між Pfizer і COVAX і Україною та Pfizer».

Другий механізм — контракти на постачання 12 мільйонів доз вакцини від ковіду, що розроблені за участі компаній AstraZeneca (Велика Британія та Оксфордський університет) та NovaVax (США) і виробляються за ліцензійними угодами на потужностях Serum Institute (Індія). Постачання вакцин здійснюватиметься через контракт між Serum Institute та Crown Agents, яка визначена урядом України для закупівлі вакцини проти коронавірусної хвороби.

ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

ЗАКУПІВЛЮ ЧЕРЕЗ «ЛЕКХІМ» ВИВЧАЄ НАБУ

І ще один спосіб — закупівля вакцини державним кошти. Нагадаємо, 28 грудня ДП «Медичні закупівлі» підписало договір із китайським виробником Sinovac Biotech в Україні. За цим договором перша партія вакцин, а це 700 тисяч одиниць, мала надійти в Україну не пізніше, ніж 31 березня (всього має надійти 1,9 мільйона доз).

До цієї закупівлі виникло чимало зауважень у медичних експертів. По-перше, незрозуміло, чому Україна зупинилася саме на вакцині від Sinovac, оскільки на момент укладання договору не були оприлюднені остаточні результати клінічних досліджень, а підсумки попередніх етапів ставили під сумнів ефективність розробленого китайською фірмою препарату.

По-друге, ДП «Медичні закупівлі» уклало договір не напряму з виробником, а з її нібито посередником в Україні — АТ «Лекхім», яку пов’язують із ексміністеркою охорони здоров’я, колишньою регіоналкою Раїсою Богатирьовою.

Днями в пресслужбі ДП «Медичні закупівлі» заявили, що «Лекхім» просить перенести дату першої поставки вакцин на квітень. Детальних пояснень від компанії-посередника наразі немає. Тим часом Національне антикорупційне бюро України заявило про початок розслідування щодо можливих зловживань при закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по $17,85 за дозу за допомогою приватної фірми-посередника. До речі, зависока ціна теж викликала чимало питань у експертів.

«Цей випадок набув широкого розголосу в ЗМІ, оскільки спочатку ДП «Медичні закупівлі» розпочало перемовини щодо закупівлі вакцини з орієнтовною вартістю близько $3 і перебувало на фінальному етапі процесу, — йдеться в заяві Ради громадського контролю НАБУ. — Проте згодом міністр Максим Степанов у ручному режимі зупинив цей процес та доручив розпочати перемовини щодо закупівлі китайської вакцини в компанії Sinovac Biotech. Оприлюднена ціна закупівлі однієї дози вакцини стала чи не найвищою в світі, а її «загальна ефективність» під час останнього етапу тестувань у Бразилії показала лише 50,38%. Саме тому Рада громадського контролю звернулася до НАБУ з відповідною заявою і наразі вітає початок досудового розслідування».

У заяві НАБУ йдеться, що попередня правова кваліфікація відкритого за цими фактами кримінального провадження — зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України).

Це все ставить під сумнів, чи будуть поставки від китайської Sinovac в Україну найближчим часом.

УКРАЇНЦІ НЕ ЗАДОВОЛЕНІ ДІЯМИ УРЯДУ В БОРОТЬБІ З КОВІДОМ

Але за планами Міністерства охорони здоров’я, Україна готується до кампанії вакцинації. Як повідомляє МОЗ, для логістики вакцин відомство провело розрахунок оновлення холодового ланцюга, сформувало потребу в холодильниках, термобоксах та інструментах контролю температур. Друге завдання, на якому наголошує міністр Максим Степанов — популяризація вакцинації. Наразі, за різними даними соціологічних досліджень, лише 43—45% українців готові до безоплатної вакцинації.

Та й загалом українці незадоволені діями влади, пов’язаними з протидією коронавірусу. Так, у кінці 2020 року Україна разом із 46 країнами взяла участь у світовому дослідженні, яке вивчало ставлення людей до коронавірусної кризи. Дослідження провела Міжнародна асоціація «Геллап». У ньому взяли участь 45 тисяч громадян (1 тисяча — в Україні). Згідно з опитуванням, 21% українців вважають, що уряд справляється з завданнями, яке поставила перед нами пандемія, в світі ця цифра в середньому сягає 53%. Таким чином Україна ввійшла в п’ятірку незадоволених урядом країн.

«Якщо порівняти ситуацію з поширенням ковіду, рівнем смертності в Україні та Європі й США, то в нас вона — не погана, але оцінки погані (в травні 2020 року 51% вважали, що в країні ведеться неуспішна боротьба). Думаю, що співпало два процеси — ситуація з «короною» та ситуація з розчаруванням у владі, — пояснив генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир ПАНІОТТО. — Щодо ефективності в боротьбі з ковідом обмежень подорожей, то в світі 75% визнають правильність таких дій, в Україні — 58%. Ми знову — в п’ятірці найбільш незадоволених обмеженням подорожами. Те, що загроза від коронавірусу — перебільшена, в світі вважає 42%, в Україні — 51%. Пожертвувати своїми правами для покращення епідеміологічної ситуації готові 70% опитаних у світі, в Україні — 68%. Країна, яка не готова жертвувати, — Росія. Думаю, що через обмеження прав на протести, обмеження свободи в соцмережах, Росія демонструє більшу чутливість до порушення прав загалом».

За даними дослідників, у світі 76% опитаних погоджуються з вакцинуванням безпечною вакциною, натомість в Україні 42% кажуть, що не мають бажання. З них 10% кажуть, що не робитимуть цього, поки не переконаються, що це безпечно. Експерти вважають, що тут потрібно налагоджувати добру комунікаційну політику з населенням. Зокрема розповідати про вакцини, їх дію, відповідати на питання, які виникають у суспільства.

Імунолог, член національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір ЛАПІЙ додає, всі вакцини є безпечними. Але з віком зростає не лише можливість тяжкого перебігу ковіду, а й спроможність імунітету відповідати на антиген: навіть вакцина від грипу в людей у віковій категорії 65+ буде менш ефективною, ніж у тридцятирічних.

Він розповів, що сьогодні в світі досліджується ефективність вакцини проти коронавірусу, а також те, як розвиватиметься імунітет. Чи потрібна потім буде ревакцинація — ще невідомо. Експерти більше схиляються до того, що вакцинація від ковіду буде сезонною, як від грипу. За даними експертів, для всіх трьох вакцин, які сьогодні використовуються в світі і заходять (зайдуть) на український ринок, — Pfizer AstraZeneca і Sinovac — передбачена дводозна схема вакцинації з інтервалом у 28 днів. Є дані, що вакцина захищає від тяжких і середніх форм захворювання, а не від інфікування взагалі. Вона потрібна як для тих, хто перехворів, так і для тих, у кого немає антитіл.

Незважаючи на всі виклики та труднощі, в Мінздоров’я запевняють, що вже восени 2021 року держава забезпечить безоплатний доступ до вакцин від ковіду для 21 мільйона українців. Про це говорив міністр Степанов під час свого виступу у Верховній Раді. За даними експертів, сьогодні в світі щодня виготовляється 5,8 мільйона доз вакцин проти коронавірусної інфекції. Тому вони сподіваються, що до кінця 2021 року плани українського уряду провести кампанію щеплень можуть втілитися. Питання — за організацією процесу..

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати