Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Це не поодинокі випадки отруєння»

В Асоціації рибалок України заявляють про збільшення випадків загибелі водних живих ресурсів
12 серпня, 09:28

Останнім часом почастішали випадки загибелі водних живих ресурсів у різних куточках країни, ідеться в інформації пресслужби Асоціації рибалок України, що надійшла на адресу «Дня». В Асоціації рибалок України називають основними причинами цього: неналежне ставлення людини до водойм, незадовільну роботу природоохоронних державних структур, аномальну спеку, маловодний рік, потрапляння у водойми побутових і виробничих стоків, а також хімікатів із полів. Усе це призводить до різкого зменшення кількості розчиненого у воді кисню, в результаті чого настають заморні явища у риби. З початку року масовий мор риби стався в Київській, Черкаській, Харківській, Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Житомирській, Полтавській області.

У Мінприроди пояснили, що Україна вже давно належить до країн, в недостатній кількості забезпечених водними ресурсами, проте ситуація ускладнюється тим, що на державному рівні практично не виділяється коштів на очищення водойм.

«Це не поодинокі випадки отруєння водойм. У 2019 році було отруєно все або майже все живе в 1240 вітчизняних водоймах. Ще в 920 водоймах відбулися заморні явища риби, причиною яких вважали зменшення кількості розчиненого у воді кисню через спеку і розростання синьо-зелених водоростей, які при гнитті виділяють токсини і спалюють розчинений у воді кисень. Але і тут без участі людини не обійшлося. Трагедії в основному походять від ненадання природоохоронними структурами своєчасної допомоги водоймам», — вважає голова Асоціації рибалок України Олександр ЧИСТЯКОВ.

Основна причина більшості випадків загибелі риби — це змита дощами з полів хімія. Так само в цьому списку комунальні та виробничі стоки. Як не дивно, виробництва стало менше, а шкідливих викидів в природу набагато більше.

Дослідники Національної геофізичної обсерваторії назвали найбільш забрудненими річками в Україні Сіверський Донець, Дністер, Сулу, Західний Буг і Кальміус.

Експерти відзначають катастрофічне маловоддя — вже протягом останніх кількох років, через це в Україні вже не залишилося жодного озера або річки, де вода була на рівні першого класу.

«Тому ми сьогодні і говоримо про серйозні загрози для водних ресурсів. І якщо їх не почати вирішувати, то незабаром про питну воду з наших річок можна буде забути. Такий стан водойм загрожує національній екологічній безпеці країни. Ми за роки незалежності створили ряд прекрасних законів, потрібно починати вчитися їх виконувати!» — каже Олександр Чистяков

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати