Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Цукровий конфлікт" загострюється

05 вересня, 00:00

Уряд Російської Федерації збирається ініціювати підписання протоколу про вилучення з режиму вільної торгівлі білого цукру, що постачається Україною.

У даний час ситуація на російському ринку цукру характеризується нібито поставками, що практично не контролюються з-за кордону. Минулого року, за російськими даними, з 1,4 млн. тонн білого цукру понад 80% було імпортовано в Росію через Україну без сплати митного збору.

Як стверджує агентство Інтерфакс, майже половину його було вироблено українськими підприємствами з сирцю, котрий нашим цукрозаводчикам постачали зарубіжні, в тому числі і російські, комерційні структури. Сирець було перероблено на давальницьких умовах, згідно з якими частина виробленої продукції безкоштовно передається постачальнику. У РФ вбачають у цьому одну з причин неконкурентоспроможності вітчизняного цукру і, так би мовити, відреагували.

Офіційно конфлікт (названий російською пресою "цукровою війною") почався тоді, коли РФ, порушуючи режим діючого між нашими країнами договору про вільну торгівлю, спробувала ввести 25-відсотковий митний бар'єр для імпортного цукру. Дивно, але Україна згодна обмежувати ввезення цукру на територію Росії 1 мільйоном тонн, не оподатковуваних митом, а в разі збільшення постачання за надлишок оплачувати 25-відсоткове мито.

Проте Росія захотіла подумати ще. І подумала: на останній нараді уряду РФ, присвяченого питанням оподаткування товарів, що імпортуються і пройшов під головуванням першого віце-прем'єра Анатолія Чубайса, було вирішено розповсюдити ухвалу Кабміну РФ про введення імпортного мита на весь цукор. Правомірність подібних ухвал Україна, природно, заперечує. Тобто зараз ми спостерігаємо пік "цукрового конфлікту", кінця котрому поки не видно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати