Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У День банкіра — про досягнення та виклики

В’ячеслав ЮТКІН: «Паспортизацію» для громадян під час обміну та купівлі валют якщо й відмінять, то ближче до осені 2013 року»
21 травня, 11:32
В’ЯЧЕСЛАВ ЮТКІН

Учора українські банкіри відсвяткували своє фахове свято. «День» привітав давнього партнера, першого заступника голови правління «Промінвестбанку» В’ячеслава ЮТКІНА зі святом. Дзвінок став нагодою поговорити й на не зовсім святкові теми.

Що, на вашу думку, для банківської системи виявилося найбільшим досягненням і найбільшим викликом за останній рік?

— Найбільший досягненням було подолання неймовірного напруження минулого року, коли вся система балансувала на межі девальвації гривні. У разі реалізації цього ризику вона могла б відкотитися назад у своєму розвитку ще на п’ять років. Таких панічних настроїв стосовно курсу, особливо восени, мабуть, не було у кризові 2004-й і 2008 роки. Однак цей головний виклик «команда» Арбузова у спокійному режимі змогла нейтралізувати, запровадивши точкові заходи, і вперше за час роботи банківській системі я побачив, що слова з приводу утримання курсу не були лозунгами (як це траплялося під час роботи Стельмаха чи Шаповалова). Уперше курсові прогнози були абсолютно точними, і вони дали змогу стабілізувати банківську систему й повернути довіру до гривні. Незважаючи на складнощі, які ще залишилися, сьогодні вдалося багато в чому утримати інфляційні процеси і курс, який є вирішальним чинником для стабілізації банківської системи і поновлення довіри до неї вкладників.

А найбільшим викликом виявилось те, що не вдалося повернутися на докризові обсяги кредитування.

Які основні завдання стоять сьогодні перед сектором на 2013 рік?

— Завдання номер один — збільшення обсягів кредитування. Похідне від цього завдання — зниження відсоткових кредитних ставок, які злетіли стрімко вгору саме через посилення недовіри до гривні.

Завдання номер два — протягом цього і наступного років завершити роботу з проблемними активами в системі й повернутися до нормальної прибуткової роботи.

Третє завдання — докапіталізаця. Банківська система України потребує ще збільшення вливання ресурсу на 25%, або близько 3—4 мільярдів доларів.

Чи стане кредитування доступним для більшості галузей економіки? Яких ставок слід очікувати?

— Якщо говорити про гривню, то цього року такі кредити (терміном до року) коштуватимуть 19% річних. Це ставки, близькі до докризового періоду. Доларові кредити також дешевшають. Їхнє зниження складе до 11,5—12,5% річних.

Банки сьогодні задовольнили кредитний попит економіки?

— Слід розглядати два стримуючих фактори. Перший полягає в тому, що банки жорстко підходять до критеріїв добору претендентів на кредит, тому коло таких позичальників вузьке. Потреби цих позичальників задовольняються в середньому на рівні 75—80%. Другий стримуючий фактор — це недосконалість судової системи країни. Часто вона працює проти банків, аби позичальники не повертали взятих кредитів. Ця проблема обговорювалася на нещодавній зустрічі з міністром фінансів.

Як ви вважаєте, чи скасує Нацбанк «паспортизацію» для громадян при обміні та купівлі валюти?

— Підстави для цього є. Але сьогодні рівновага на ринку ще не закріпилася, тому «паспортизацію» для громадян при обміні та купівлі валют, якщо й відмінять, то ближче до осені 2013 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати