Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Дніпродзержинську відкриється брежнєвська «мекка»

01 березня, 00:00

Через два десятиліття після смерті та розвінчання «культу особистості» Генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва його земляки — жителі й власті міста Дніпродзержинська — вирішили відновити «історичну справедливість» і знову відкрити «брежнєвську екс позицію» в місцевому історичному музеї. Як повідомила прес-секретар Дніпродзержинського міськвиконкому Зоя Гайпулліна, з ініціативою про увічнення пам’яті Леоніда Брежнєва виступили керівники ветеранських організацій міста. Вони запропонували повернути одній iз вулиць Дніпродзержинська ім’я покійного Генсека, відновити меморіальні дошки на адміністративних будинках технічного університету та металургійного комбінату, де він колись вчився і працював. Більше того, у дні державних свят класти квіти до вцілілого донині брежнєвського монумента, який дніпродзержинці поставили ще за життя знаменитого державного та партійного діяча.

Проте власті Дніпродзержинська поки обмежилися лише відтворенням постійно діючої експозиції в музеї історії міста. В його нотатках, розповіла З. Гайпулліна, досі зберігаються численні експонати, пов’язані з життям і діяльністю Леоніда Ілліча — особисті речі, документи, фотографії, а також подарунки, які йому надсилали до ювілеїв і просто на знак «поваги i вдячності».

Експозиція буде складатися з п’яти розділів, присвячених становленню майбутнього політика, участі Л.І.Брежнєва у Великій Вітчизняній війні, партійній роботі в Запоріжжі, Дніпропетровську, Молдові, Казахстані та Москві, 18-річному перебуванню на посаді Генсека ЦК КПРС, а також брежнєвській сім’ї. Відкриття експозиції планується на травень поточного року, й приурочать його до Міжнародного дня музеїв.

Крім того, у дніпродзержинській мерії всерйоз подумують про створення музею- квартири знаменитого земляка в будинку по проспекту Пеліна, 40, де Леонід Ілліч, а потім його родичі й мати проживали впродовж тривалого часу. Щоправда, в колишніх брежнєвських «апартаментах» уже давно поселилися інші мешканці, а вони до такої ідеї поставилися, як кажуть, без особливого ентузіазму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати