Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Луцьку відкрили виставку унікальних образів

У Музеї волинської ікони — народні роботи XVII—XIX століть
12 квітня, 11:32
БОГОРОДИЦЯ ОДИГIТРIЯ, XVIII ст. / ФОТОРЕПРОДУКЦІЮ НАДАНО АВТОРОМ

Це експонати із фондів Музею волинської ікони, які презентують народну ікону XVII—XIX століть. Волинська ікона і волинська школа іконопису взагалі є унікальними, адже подібним явищем регіонального мистецтва в Україні мало де можуть похвалитися. Представлені ж на виставці витвори народних іконописців дають змогу зрозуміти глибину народної мудрості і народної віри.

Виставкою «Народна ікона XVII—XIX століть» розпочато низку заходів Волинського краєзнавчого музею з відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі. Понад 20 народних ікон представлено і в недавно виданому за державним замовленням (про що нині музеї можуть лише мріяти) альбомі «Музей волинської ікони». Ці образи допомагають зрозуміти, як простий волинський люд шукав свою дорогу до Бога. Представлені ікони святих, поряд зі Спасителем і Богородицею, традиційно є особливо шанованими у волинян. Це і Микола Чудотворець, і Юрій Змієборець. Народні ікони волинської школи виконані традиційно темперними фарбами на дерев’яній основі. Але цікаво, що, мабуть, іконописці не мали достатнього вибору фарб, бо, наприклад, у зображеннях 12 Апостолів змішано лише чотири фарби, проте у різних композиціях, за рахунок чого образи просто вражають. Народні майстри додавали святим людських рис, земної привабливості, теплоти і милосердя. Як зазначив митрополит Волинський і Луцький Української православної церкви владика Нифонт, давній меценат Музею волинської ікони, людина малювала Бога таким, яким його уявляла. Через народні ікони висловлювалося розуміння Христа і віра людей у Нього.

У відкритті виставки взяв участь голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук, завдяки сприянню якого, власне, Музей волинської ікони свого часу отримав приміщення. Його спорудили в часи, коли економіка була в застої. Люди по півроку не отримували зарплат і пенсій, але, як каже Борис Клімчук, вже тоді він розумів, що без повернення духовності не збудувати незалежної держави.

«Народне писання ікон — це не просто іконопис, це — злет духу, злет віри та бажання самому через малярство долучитися до віри та долучити тих людей, що живуть поряд», — так охарактеризував виставку голова Волинської ОДА, повідомивши, що Музею волинської ікони передано ще одне приміщення. Адже у планах — написання копії ікони Волинської Богоматері, котру свого часу забрали з древнього Покровського храму Луцька і яка нині відкриває експозицію Національного художнього музею України. До неї також будуть іти паломники з усього світу. Як ідуть нині у Музей волинської ікони до чудотворного образу Холмської Богоматері.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати