Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Учительську «Нобелівку» отримав Артур Пройдаков

Премія Global Teacher Prize Ukraine відзначила найкращих педагогів країни
03 жовтня, 11:40

«Хто тут найкрасивіший та найбільш святково одягнений, той – один із топ-десятки премії Global Teacher Prize Ukraine», - так орієнтували журналістів організатори події, аби знали, у кого записувати інтерв’ю. І справді учителі напередодні свого професійного свята сяяли як зірки з Голівуду. І не тому, що для них знову громадська спілка «Освіторія» разом із партнерами влаштували дійство із фотосесіями, концертом, урочистою ходою по червоній доріжці, а тому, що справді горять і живуть своєю роботою і своїми учнями. А своїм досвідом та креативом готові ділитися з колегами  по всій Україні.

Отже, сьогодні країна відзначає День учителя, а напередодні, 2 жовтня, «Освіторія» провела ювілейну – вже п’яту – церемонію нагородження найкращого учителя України. Цього року це – учитель української мови та літератури з Києва Артур Пройдаков. Він отримав 300 тисяч гривень, поїздку на найбільшу освітню подію Global Education and Skills Forum, а також матиме шанс втілити в життя свої освітні проєкти, власне, за які його й обрало журі переможцем. До речі, цього року на премію подалося понад три тисячі учителів. Загалом за п’ять років існування цієї нагороди до неї долучилося 13 тисяч педагогів. У кожного – свій підхід до навчання, своє бачення змін та реформ в освітній системі. І це справді надихає, що наших дітей є кому вчити натхненно та з розумом.

«Ми створили величезну спільноту освітян-однодумців. Вчителів Global Teacher Prize Ukraine вже майже 13 тисяч! Лише той учитель, якого поважає суспільство, який має гідні умови праці та право голосу, зможе виховати успішну націю. Саме тому Вчитель — найголовніша точка докладання зусиль, яка надасть Україні найбільшого зросту!» — зазначила засновниця премії, голова громадської спілки «Освіторія» Зоя Ливтин.

Артур Пройдаков уже знає, на що витратить свій грошовий приз. Як розповів він в інтерв’ю «Освіторії», давно мріє реалізувати глобальний проєкт — побудувати культурний міст між людьми із Заходу та Сходу України за допомогою міжобласних подорожей. «Я народився на Луганщині і 24 роки свого життя провів у місті Стаханові, яке зараз є тимчасово окупованою територією, - розповідав учитель після нагородження. – Дуже багато моїх однокласників і колег не виїжджали за межі регіону. Зацикленість моїх однолітків на житті в одному регіоні стало одним із тих факторів, який призвів до розгортання війни в 2014 році. Для того щоб мешканці Донецької та Луганської областей не почувалися замкненими в межах одного територіального простору, мають виїжджати за межі області — бачити Україну, якою вона є, всі її відтінки. Особливо це стосується дітей. Завдяки стиранню бар’єрів між українцями буде легше протидіяти пропаганді Кремля».

Детальніше про погляди та життєву позицію кожного з топ-десятки премії Global Teacher Prize Ukraine, про найбільші, на їхню думку, виклики та досягнення освіти за 30 років незалежності країни, «День» розповість невдовзі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати