Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Укотре – як волонтери

Чернігівські науковці відновили охоронну дошку на Чорній могилі
12 квітня, 11:47

Кілька років поспіль кам’яна стела, розташована у підніжжя кургану, на якій містилася інформація про історичну пам’ятку, стояла без відповідної таблички. Її зірвали вандали. На початку квітня співробітники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» за власний рахунок відновили охоронну дошку. «А що робити, коли курган нікому не треба? — каже науковий співробітник заповідника Сергій Черняков. — Мусимо вкотре виступати в ролі волонтерів».

Чорна могила є одним із найбільших в Україні давньоруських курганів Х століття, який зберігся до наших днів. Розміри кургану дійсно надзвичайні: діаметр 40 метрів, окружність 125 метрів, висота — 11 метрів. Удавнину його оточував рів завширшки 7 метрів.

На думку багатьох авторитетних науковців, величина насипаного кургану підтверджує те, що в ньому було поховано князя. Адже більшого за площею та вищого — близько 10 метрів — князівського поховання не існувало. Відповідно до усної народної містифікації, курган ототожнюють з «місцем поховання князя Чорного, засновника Чернігова». За словами науковців, розмір кургану свідчить про те, що участь в похованні брало мало не все Лівобережжя.

Цікавим також є факт того, що раніше ще був біля «Чорної Могили» інший схожий поховальний насип «Курган Княжни Чорної», який знищили в 1851 році. Давньоруську пам’ятку досліджував уродженець Чернігівщини, відомий археолог Дмитро Самоквасов у 1870-х роках.

Більшість знахідок з Чорної могили зберігається у Росії, у Московському історичному музеї. Частина експонатів, переданих Дмитром Самоквасовим до музею Київського університету та деяких приватних колекцій, була втрачена.

Нагадаємо, в середині березня на кургані «Чорна могила» невідомі встановили язичницький знак, руну «Требу». Як пояснюють історики, символ, котрий встановили на узвишші могили є сімнадцятою руною германського алфавіту, котра означає «воїн».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати