Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українські моряки відмовились від їжі

Рибалок продовжують незаконно утримувати в окупованому Криму
26 червня, 12:21
ФОТО POSTFACTUM.KS.UA

Члени екіпажу риболовецького судна «ЯМК-0041», яке підконтрольні РФ прикордонники Криму затримали 4 травня цього року, відмовились від прийому їжі і перебувають у відчаї та невизначеності. Про це повідомив кримський адвокат Едем Семедляєв з посиланням на слова матері одного із членів екіпажу.

За словами Семедляєва, разом з адвокатом Емілем Курбединовим ще 1 червня вони намагалися зустрітися з українськими моряками в місті Балаклава, де їх незаконно утримують кримські прикордонники. Однак адвокатів до затриманих не допустили. Адвокати написали низку скарг і звернень до підконтрольних РФ органів влади Криму: на гарячу лінію ФСБ, управління прикордонної служби, до військової прокуратури, Севастопольського гарнізонного суду і заяву про злочин у слідчий комітет. Проте досі адвокати не отримали відповіді на жодне звернення, стверджує Семедляєв.

Адвокат також зазначив, що проти капітана судна «ЯМК-0041» Віктора Новицького порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 256 КК РФ (незаконний вилов водних біологічних ресурсів). Щодо Новицького обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, і наразі він перебуває у слідчому ізоляторі.

Нагадаємо, 4 травня судно «ЯМК-0041» (порт приписки — м. Очаків) було затримано неподалік мису Тарханкут і доставлено на територію Криму «для проведення процесуальних дій». Російські прикордонники заявили, що українські рибалки «здійснювали незаконний промисел камбали-калкана в економічній зоні Росії».

Відтоді російські силовики незаконно утримують увесь екіпаж судна у складі п’яти осіб. Це Віктор Новицький (капітан), Сергій Калиниченко, Руслан Скрипник, Олег Блок та Геннадій Отичко. Усі — мешканці міста Очакова або Очаківського району Миколаївської області.

Раніше в інтерв’ю газеті «День» представник Президента в АР Крим Борис Бабін припустив, що окупаційна влада Криму може утримувати рибалок очаківського судна як заручників для тиску на українську владу в інших вигідних для РФ справах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати