Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україну знову звинувачують у нелегальному експорті зброї до Африки

11 січня, 00:00

На Україну Роберту Фавлеру в Лусаці пожалілись представники ангольської урядової армії, які воюють з УНІТА. Всупереч санкціям ООН, які діють з 1993 року й забороняють постачання зброї УНІТА, повстанцям вдалося придбати танки та артилерійські системи у східноєвропейських країн, серед яких називають Болгарію та Україну. Роберту Фавлеру буде продемонстровано зразки нового озброєння, яке вдалося відбити в повстанців, і заплановано провести розслідування походження цього озброєння. Ці дані необхідні Роберту Фавлеру, який є прихильником розробки ефективних заходів і дій з боку ООН, спрямованих на реальне припинення збройного протистояння в Анголі. Отримана в Анголі інформація, як очікується, увійде до доповіді, яку Фавлер має виголосити на спеціальному засіданні Ради Безпеки ООН наприкінці січня.

Україну в закордонних мас-медіа вже не вперше звинувачують у нелегальних поставках зброї як на Чорний континент взагалі, так і УНІТА, зокрема. Приміром, у січні 99-го агенція «Africa news service» повідомляла про постачання з України трьох гелікоптерів Мі-24 та ракет «земля-земля» до УНІТА. У травні йоганнесбурзька газета «Mail and Guardian» з посиланням на південноафриканські розвідувальні джерела повідомила, що УНІТА для боротьби з урядом Анголи одержала з України винищувачі та шість вертольотів Мі-24 російського виробництва через Уганду, яка фактично перебуває в союзі з ангольським повстанським рухом.

Після цих повідомлень влітку минулого року Роберт Фавлер відвідав Україну, де, як представникові ООН, йому були надані роз'яснення та усі необхідні матеріали на підтвердження непричетності Києва до збройових оборудок з повстанським рухом УНІТА. У червні Фавлер виступав на брифінгу у Раді Безпеки ООН за підсумками свого перебування в Україні й позитивно оцінив зусилля Києва у справі дотримання санкцій ООН. А МЗС України звернулося з проханням до держав ООН врахувати цю інформацію з огляду на численні й безпідставні, як наголошували в Києві, публікації антиукраїнського характеру. Цю безпідставність Київ доводив і під час переговорів між українськими дипломатами та безпосередньо керівництвом Анголи.

Проте нині історія повторюється, й офіційному Києву не залишається нічого іншого, як знову готувати спростування і з певною тривогою очікувати на виступ Роберта Фавлера у Раді Безпеки ООН після його відвідин Анголи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати