Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уряд «списує» пацієнтів

Люди з тяжкими захворюваннями вимагали збільшити державні видатки на лікування
01 березня, 19:19
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Активісти влаштували під будівлею Кабінету Міністрів звалище медичних карток з  іменами  пацієнтів, яких урядовці лишають без ліків. Так люди продемонстрували, що замість того, щоб рятувати здоров’я громадян, чиновники «списують» їх помирати. В акції взяли участь дорослі і діти з тяжкими хворобами: гепатитом, гемофілією, ВІЛ, різною онкологією. 

До 1 березня Кабмін мав врахувати пропозиції комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я і закласти у бюджет на 2016 рік 8,1 мільярда гривень на лікування українців із такими тяжкими захворюваннями, як туберкульоз, ВІЛ, онкологія, вірусні гепатити тощо. Станом на 1 березня виділили лише половину цієї суми — 4,1 мільярда гривень. Фактично це прирікає на смерть багатьох громадян. 2 березня має відбутися чергове засідання Кабінету Міністрів, тому активісти нагадують чиновникам про критичну ситуацію.

Ольга СТЕФАНИШИНА, виконавчий директор благодійного фонду «Пацієнти України»:

— В урядовців ще є шанси внести зміни до бюджету. Треба провести розрахунки і збільшити фінансування державних програм вдвічі. Сподіваємося, у Кабміні на це підуть.

Найскладніша ситуація з лікуванням гепатиту — згідно з існуючим проектом бюджету, на це виділяють 10% необхідної суми. На ВІЛ/СНІД — 26%. Програми з онкології планують забезпечити на 70%. Критична ситуація з гемофілією — програму планують профінансувати на 27%. І у нас ще є хворі на муковісцидоз дорослі — на них взагалі не виділили коштів. Лише на дітей з таким діагнозом, і то — частково.

До лікарень ще завозять препарати, придбані минулого року. Незабаром почнуть надходити ліки, закуплені міжнародними організаціями, але їх вистачить на кілька місяців. Тому треба налагодити повноцінне державне фінансування. Пацієнти у розпачі: якщо уряд не дослухається до них, вони прийдуть під Кабмін помирати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати