Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уся Україна чекає на волинські ялинки

У лісництв нині сезон, під час якого можна заробити на зарплату працівникам
29 грудня, 00:00

До цьогорічних свят волинські лісівники виростили понад 200 тисяч зелених красунь і половину з них уже змогли запропонувати українським покупцям. Адже до того, як прикрасити дім, ялинка чи сосонка мають рости не один рік. Загалом же новорічні плантації, якими опікується Волинське обласне управління лісового і мисливського господарства, займають 309 гектарів, і ростуть на них мільйон 714 тисяч штук зелених красунь.

Знаючі люди кажуть, що волинські ялинки та сосонки — одні з найкрасивіших. У цьому змогли переконатися журналісти волинських та всеукраїнських ЗМІ, котрі минулого тижня здійснили прес-тур на ялинкові плантації в одне з кращих лісництв — Павлівське. Географічно це Іваничівський район, а за службовим розподілом лісництво належить до Державного підприємства «Володимир-Волинське лісомисливське господарство». Його головний лісничий Володимир Сергійович Туревич каже, що за уже реалізовані ялинки підприємство зможе виплатити своїм працівникам місячну зарплату.

Волинська ялинка має коротку хвою зі світло-зеленим відтінком. Вона пишніша, ніж карпатська, зберігає товарний вигляд протягом усіх свят. Перші покупці починають чатувати за волинськими ялинками уже з початку осені. Замовлення традиційно надходять з Херсона, Дніпропетровська, Миколаєва і Києва. На плантації ми застали одного з підприємців, котрий радує волинськими ялиночками південного споживача. Це мешканець Володимира-Волинського Гевон Гевондян, цим бізнесом він займається уже років із десять. Ялиночки він продає і на місцевому ринку, але переважно відправляє машину в Одесу. Каже, що одесити уже чекають саме на волинські красуні, адже продають їх у тих самих місцях. Волинські ялиночки мають пружні гілки, які не опускаються під вагою іграшок. 30 та 31 грудня продавці Гевондяна уже не мають чим торгувати, хоча у постачальників з інших регіонів товар завжди залишається.

В урочищі Ляхів Павлівського лісництва під ялинками — кілька гектарів. Практично усі стрункі, з гарними вітами — справжня новорічна мрія. Майстер лісу Олександр Хамула каже, що лісівники мають можливість не лише виконати доведений план, а й перевершити його. Ялинок вистачає, а попит традиційно великий. Цікаво, що у Володимир-Волинському лісомисливському господарстві уміють і цивілізовано позбуватися використаних ялинок. Нам показали цех, у якому переробляють не лише спожиті символи Нового року, а й тирсу, різні дерев’яні обрізки. Спеціальна машина перероблює їх на порох, з якого опісля виходять капсули, котрі нагадують корм для кішок. Ці капсули — висококалорійне паливо, яке наразі використовують для опалення, наприклад, Варшавської електростанції.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати