Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«В інтересах справедливості»

Ганна Юдківська стала новою суддею Європейського суду з прав людини від України
29 квітня, 00:00
ГАННА ЮДКІВСЬКА

Учора Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) обрала Ганну Юдківську суддею Європейського суду з прав людини від України. Це було оголошено на сесії ПАРЄ у Страсбурзі за підсумками таємного голосування. Пані Юдківська отримала 117 голосів, тоді як необхідна кількість — 106 голосів. Усього в голосуванні взяло участь 210 депутатів ПАРЄ. За суперників Юдківської, Сергія Головатого та Станіслава Шевчука, проголосувало 77 і 16 депутатів відповідно.

Таким чином пані Юдківська отримала мандат судді на шість років із моменту вступу на посаду. Після набуття чинності Протоколу 14 до Конвенції з прав людини її мандат буде розширено до дев’яти років. За посаду судді Євросуду адвокатеса боролася не вперше. У 2007 році її ім’я теж значилося у списку претендентів на цю посаду. Так само, як і нині, одним із її суперників був депутат Верховної Ради Сергій Головатий. Але тоді 36-річна пані Юдківська отримала десять голосів, а пан Головатий — чотири. Ситуація повторилася цього року.

На думку правозахисників, кращої кандидатури, як Ганна, годі й бажати для України. Незважаючи на молодий вік, вона має значний досвід роботи у правозахисних організаціях, а з липня 2009 року працювала радником комісара Ради Європи з прав людини. Закінчила Київський державний технічний університет будівництва та архітектури, а також факультет права Київського національного університету імені Т.Шевченка та Університет Роберта Шумана у Страсбурзі.

— Ми співпрацюємо з Ганною досить давно, і з сумісної практики скажу: з усіх кандидатів вона найбільше підходила для цієї роботи, прокоментував «Дню» адвокат Харківської правозахисної групи Аркадій Бущенко. — Вона дуже добре знає національну та європейську правову систему з практичного боку, а не тільки з підручників і наукових праць. А для судді Європейського суду дуже важливо знати саме практичний бік справи. І вона володіє цим, на відміну від інших двох кандидатур. Як представник України в Євросуді вона повинна бути поза політикою, а тільки відстоювати інтереси права, справедливості й приймати рішення відповідно до Європейської конвенції. Нічиї інтереси вона там не має захищати, а тільки судити, спираючись на принципи Європейської конвенції і на практику Європейського суду.

Та чи впорається новопризначена суддя зі своїми обов’язками, побачимо згодом. А роботи в неї вистачатиме. Бо, як відомо, Україна посідає третє місце у Європі за кількістю звернень наших громадян до Європейського суду. Лише торік їх було понад 57 тисяч, що на 15% більше порівняно з 2008 роком.

ДОВIДКА «Дня»

Ганні Юдківській 36 років. Свою правозахисну діяльність вона почала з 1996 року. Її першими вчителями були Марек Новицький — легенда правозахисного руху та найвідоміший у світі вчитель прав людини і Григорій Гінзбург — найвидатніший український адвокат. Вже працюючи адвокатом у Печерській колегії адвокатів, вона вдосконалювала свої знання Європейської конвенції та практики Європейського суду з прав людини в Інституті прав людини та гуманітарного права ім. Рауля Валенберга (Швеція), а потім у Нідерландах пройшла стажування з міжнародного судового захисту прав людини. Паралельно Г. Юдківська допомагала провідним правозахисним організаціям. Вона захищала інтереси біженців, жертв політичних репресій, інвалідів, жертв катувань, соціально незахищених осіб тощо, а також представляла інтереси своїх клієнтів в Європейському суді з прав людини. Два роки тому Ганна Юдківська захистила дисертацію кандидата юридичних наук на тему «Презумпція невинуватості». На теперішній час працює над докторською роботою, досліджуючи питання впливу персональних переконань судді та зовнішніх обставин суспільства на його рішення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати