Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вся сіль в Україні буде йодованою

30 серпня, 00:00

З наступного року вся сіль, що продаватиметься в Україні, буде йодованою. Таке рішення нещодавно прийняла Головна державна санепідемслужба, позаяк в Україні актуальна проблема йодного дефіциту в населення. Це пов’язано, насамперед, з екологічними чинниками, зокрема наслідками Чорнобильської катастрофи. Фахівці зафіксували пряму залежність збільшення частоти захворюваності щитовидної залози від забрудненості радіонуклідами того чи іншого регіону України. Звичайно, наша країна не є самотньою в цій проблемі, позаяк від йодного дефіциту страждає близько 28,9% населення у світі. З урахуванням масштабів цієї проблеми ЮНІСЕФ створила програму профілактики цих страшних захворювань серед населення. Насамперед вона полягає в тому, щоб у щоденний раціон харчування обов’язково включалися продукти, які містять йод, зокрема морська капуста, морепродукти та риба. В Україні ж із багатьох об’єктивних причин багато років практично єдиним способом профілактики залишалася йодована сіль, але згодом її виробництво також було практично припинене. Тепер же внаслідок того, що проблема йодного дефіциту загострилася, вся сіль у країні буде тільки йодованою. Зі слів представника бюро ЮНІСЕФ у країнах Центральної та Східної Європи пана Герасимова, йодування всієї солі рекомендовано Всесвітньою організацією охорони здоров’я як універсальний високоекономічний метод ліквідації йододефіцитних захворювань. А на думку провідних медиків, масова йодопрофілактика спроможна знизити захворюваність на рак щитовидної залози втричі, а також скоротити кількість дітей з хронічними захворюваннями на 30%. Варто зазначити, що вже багато країн світу прийняли програми, згідно з якими вся сіль, що виготовляється і ввозиться, повинна бути йодованою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати