Виховуймо на здоровому і красивому!
На Другому фестивалі для дітей у Києві привернули увагу дітей та дорослих до проблеми здорового харчування наймолодших та їхніх прав![](/sites/default/files/main/openpublish_article/20111115/4207-2-3.jpg)
Вчора в Києві вдруге розпочав роботу фестиваль для дітей, який організували Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ за підтримки Посольства Франції, Французького інституту та віце-прем’єр-міністра Сергія Тігіпка. Його приурочили 20-річчю ратифікації Україною Конвенції ООН про права дітей. Фестиваль триватиме до 19 листопада та включатиме показ французьких мультфільмів (серед них — про права дитини), майстер-класи з анімаційного кіно, кулінарні шоу. Також відвідувачі фестивалю насолодяться художніми творами Євгенії Гапчинської.
Поза святковою програмою фахівці ЮНІСЕФ не забули і про будні підростаючого покоління, коли увагу потрібно приділяти ще більше. Насамперед — здоровому харчуванню дітей та здоровому способу життя, з чим в Україні зараз досить великі проблеми. Найперша — з йодом.
— Україна — це не африканська країна, де діти страждають від голоду, але все ж таки є серйозна проблема з нестачею необхідних мікроелементів у продуктах харчування. Маю на увазі йод. Якщо діти не споживають достатню кількість йоду, рівень їхнього коефіцієнту інтелекту знижується. Щороку 80% новонароджених потрапляють під ризик дефіциту йоду, тому що під час вагітності матері вживають недостатню кількість йоду, а потім його продовжує не вистачати і в харчуванні матері, і в харчуванні дитини. Це може призвести до серйозних ментальних та інтелектуальних проблем як дитини, так і країни в цілому: доведено, що нестача йоду призводить до зниження інтелекту до 15%. Міжнародні організації встановили, що Україна щорічно втрачає 43 мільярди доларів через недостатню продуктивність внаслідок дефіциту йоду. Світова медицина визнала йододефіцит найбільшою загрозою для розумових здібностей людини. «Але інтелектуальній катастрофі легко можна запобігти: для цього потрібно замінити у щоденному харчовому раціоні звичайну сіль на йодовану», — сказала на відкритті фестивалю Голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіє Мокуо.
В Україні вже давно потрібно затвердити національну програму подолання дефіциту йоду, як це зробили у 130 країнах світу. Уповноважений президента з прав дитини Юрій Павленко наголосив на такому кроці: «Настав час ухвалити обов’язкове йодування солі». Але українські діти потерпають не тільки від йододефіциту: за даними досліджень, проведених Українським інститутом соціальних досліджень ім. Яременка, в раціоні дітей не вистачає овочів, фруктів, а також м’яса і риби.
— Серйозність проблеми полягає в тому, що тільки 22% українських школярів їдять у достатній кількості овочі, 17% — фрукти; тільки третина в необхідній кількості споживає м’ясо і молочні продукти, і тільки 13% дітей їдять достатньо риби, — зауважив головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець.
За даними лікарів, незбалансоване харчування (діти недоїдають згаданих потрібних продуктів і вживають більше, ніж потрібно, солодощів та солодких напоїв) призводить до серйозних порушень у здоров’ї. Наслідки дадуть про себе знати в дорослому житті неінфекційними хворобами, цукровим діабетом, онкологічними захворюваннями.
— В харчуванні дітей потрібно робити серйозні зміни, тому що, за даними ВООЗ, 2/3 передчасних смертей та 1/3 всіх хвороб у дорослому віці викликані нераціональним харчуванням та нездоровим способом життя в дитячому та підлітковому віці, — зауважив Олег Швець. Національні плани дій по здоровому харчуванню, цільові регіональні програми, інформаційні кампанії — все це, на думку експертів, вкрай важливо робити вже сьогодні, щоб не втратити цілі покоління.