Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Виставкою з врятованих скарбів палацу Радзивіллів в Олиці

У Луцьку відзначили 45-річний ювілей художнього музею
08 листопада, 20:07
КАРТИНА «ВІНЧАННЯ РАДЗИВІЛЛА» / ФОТО НАДАНО ХУДОЖНІМ МУЗЕЄМ

На жаль, до наших часів дійшло дуже мало речей з колись багатого палацу Радзивіллів в Олиці, але їх все ж чимало, аби вони стали основою колекції Волинського краєзнавчого музею,чиїм підрозділом є Художній музей у Луцьку. Починався він із картинної галереї, що якось навіть не знайшлося іншого місця, ніж... приміщення колишнього моргу міської лікарні. Звідти зусиллями подвижників, серед яких — перший завідувач галереї Микола Черенюк,унікальні картини вдалося перенести у приміщення на території середньовічного Луцького замку. Це — будинок повітової канцелярії і шляхетських судів, збудований 1789 року на руїнах княжого палацу — видатної пам’ятки архітектури і історії ХІV століття. Започаткована у XVI столітті родиною магнатів Радзивілів й поповнена науковими співробітниками Волинського краєзнавчого музею впродовж ІІ половини XX — початку XXI століть, колекція Художнього музею нині є однією із найкращих та найцікавіших мистецьких збірок в Україні.

2013 року, після проведення у приміщенні Художнього музею ремонтно-реставраційних робіт, було оформлено нову експозицію. Реставрація  та оформлення експозиції стали можливими завдяки зусиллям тодішнього голови Волинської ОДА Бориса Клімчука, якрого добрим словом згадали і під час відзначення 45-річниці створення музею. Ювілей  музейні працівники відзначили виставковим проектом «Мистецькі скарби Олицького палацу». В межах проекту представлено артефакти із колекцій музею: живописні (репрезентативні) портрети магнатів з родини Радзивілл та їхніх сучасників (XVII—XVIII стст.); графічні портрети невідомих європейських митців; твори скульптури, предмети декоративно-прикладного мистецтва, фотографії, особисті речі представників цієї родини; пейзажні етюди (1930 рр.) із історичних пам’яток Олики. Більшість із цих експонатів представлено на огляд глядача вперше. Родзинкою проекту стало великоформатне полотно невідомого художника XVIII століття «Вінчання князя Миколи Радзивілла з Катериною Гонзаго», яке нещодавно повернули до життя художники-реставратори у Львові.

Представили і невелику виставку робіт Миколи Черенюка. Якби не Микола Черенюк, то хтозна, як би склалася доля ікони Холмської Богородиці. Саме він першим побачив ікону після десятків років її невідомості та переховувань у родині Горлицьких-Коробчуків. Члени цієї родини, вболіваючи за аварійний стан святині, звернулися за порадою та допомогою до Миколи. Він, оцінивши ситуацію, чітко усвідомив надзвичайну цінність і значимість цієї пам’ятки та спрямував її на реставрацію до професійного реставратора Анатолія Квасюка. Опинись на його місці інша людина — все могло б піти зовсім інакше...

Після презентації виставки відбувся концерт «Від України до Неаполя», в якому взяли участь лауреати міжнародних конкурсів, солісти Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької Михайло Малафій та Микола Корнутяк. Концертмейстер — лауреат міжнародних конкурсів Габріела Асталош.

Під час імпрези засновники Музею сучасного українського мистецтва (музею Корсаків) представили і новий екскурсійний маршрут: «Від сакрального через Ренесанс до сучасного». Він включає три  музеї Луцька: Музей волинської ікони, Художній музей і Музей сучасного українського  мистецтва.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати