Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Єдиний із міст України

Луцьк представили на міжнародній туристичній виставці у Вільнюсі
31 січня, 18:55
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Після поляків литовці — другі по кількості туристів, які звертаються у Луцьку в Центр туристичної інформації. Катерина Теліпська, начальник управління туризму та промоції міста, каже, що коли були авіарейси з Вільнюса у Львів (який відмінили), то громадяни країн Балтії значно активніше відвідували і Волинь. Звісно, сподівання на те, що Луцьк стане туристичною Меккою для німців, британців, італійців чи японців — швидше примарні, хоча за даними Центру туристичної інформації до нього за консультаціями громадяни США звертаються частіше, ніж, наприклад, білоруси. Але загалом мешканці Литви чи Латвії є досить перспективними туристами для Волині.

Це підтверджують, наприклад, враження туристів з Литви, які кілька років тому побували на Волині для участі у відкритті виставки портретів державних діячів і відомих осіб періоду Великого князівства Литовського. А Волинь тривалий час входила до його складу. Крім Луцька, де відвідали середньовічний замок (котрий лучани часто називають «замком Любарта», за іменем литовського князя, одного з його будівничих), група з Литви відвідала і Володимир-Волинський. Історик і перекладач Інга Баранаускієне тоді написала, що великим відкриттям стало поховання князя Войшелка, старшого сина великого литовського князя Міндовга, портрет якого також був у представленій на виставці в Луцьку колекції. Це дерев’яний хрест на невеликому пагорбі, на перетині вулиць Васильківської та Київської. Близько 1254 року від імені батька Войшелко уклав мирну угоду з Галицько-Волинським князівством і видав сестру за сина Данила Галицького — Шварна Даниловича. Події, пов’язані з його смертю, докладно описані в Галицько-Волинському літописі під 1268 року. «Це княже містечко залишається збоку від стандартних маршрутів, які пропонують литовські туристичні фірми. І це незаслужено, бо в першій столиці Волині справді є на що подивитися», — казала тоді Інга.

Тому Міжнародна туристична виставка «ADVENTUR-2018», яка є однією з найбільших у країнах Балтії, була, як каже Катерина Теліпська, дуже важливою для Луцька. Насамперед тому, що тут можна було налагодити безпосередні зв’язки з туристичними фірмами, які і формують майбутні туристичні маршрути. «Стенд міста Луцька став справді приємним відкриттям для відвідувачів виставки, адже він був єдиним, що представляв Україну. Зважаючи на значний пласт спільної історії, литовців цікавлять туристичні можливості нашого міста, Волині, України загалом. За три дні виставки луцький стенд відвідали близько півтори тисячі відвідувачів. Приємною несподіванкою для нас став візит Надзвичайного і Повноважного Посла України в Литовській Республіці Володимира Яценківського, який у день відкриття, разом із дружиною, завітав на стенд Луцька і обіцяв сприяти налагодженню контактів. Загалом ми переконалися, що ми — цікаві світові. А ще дуже вразило ставлення литовців. Вони казали, що не знають, як українською буде «Добрий день», тому часто віталися словами «Слава Україні!» і бажали нам: «Не здавайтесь!», — ділиться враженнями Катерина Теліпська.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати