Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Їх уже майже 260 тисяч...

У Верховній Раді зареєстрували новий законопроект про переселенців, що дозволить якнайшвидше вирішити їхні проблеми щодо житла, працевлаштування, надання медичних та освітнiх послуг...
04 вересня, 11:37
ФОТО REUTERS

На цей момент в Україні майже 260 тисяч внутрішніх переселенців, які виїхали з Криму та Донбасу. Це офіційно зареєстрованих. Україна вперше стикається з таким явищем, тому статус і права таких громадян не закріплені законодавчо. Спроба прийняти відповідний закон провалилась у червні: тоді Президент України Петро Порошенко під впливом громадськості наклав вето на законопроект Валерія Пацкана та Сергія Соболєва. Активісти та сам Президент назвали цей проект декларативним.

Тиждень тому у Верховній Раді зареєстрували законопроект 4490а-1 «Про забезпечення прав і свобод внутрішньопереміщених осіб», до його створення долучилися громадські організації, представники Регіонального управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні, Молдові та Білорусі, Адміністрація Президента України. Зараз проект розглядається у комітетах Верховної Ради, але часу на обговорення обмаль — кількість внутрішньопереміщених осіб (ВПО) в Україні стрімко зростає.

Старший регіональний радник з правових питань УВКБ ООН в Україні, Молдові та Білорусі Ноель Калхун наголосила: «Є міжнародний досвід щодо врегулювання питань, пов’язаних з внутрішніми переселенцями. Внутрішньопереміщені особи — не окремий юридичний статус, це — фактор уразливості. Важливо, що саме держава відповідає за безпеку цих осіб». За словами Ноель Калхун, визначення поняття ВПО у новому законопроекті відповідає міжнародним стандартам.

Важливо, що проект закону 4490а-1 передбачає звільнення від оподаткування та спрощення процесу розмитнення гуманітарної допомоги. Експерт з адвокації проекту допомоги переселенцям, представниця Всеукраїнського благодійного фонду «Право на захист» Альона Шкрум зауважила: «За офіційною статистикою, минулого тижня у Донецькій області перебувало понад 57 тисяч переміщених осіб. Треба максимально швидко надати цим людям право безкоштовного проїзду до інших областей України або до звільнених міст Донбасу».

Юрист Адміністрації Президента України Олексій Савченко зазначив, що як мінімум шість управлінь АП долучалися до творення закону. Новела законопроекту — створення єдиного держреєстру внутрішньопереміщених осіб як для збору інформації про переселенців, так і для допомоги цим людям. «За даними цієї системи внутрішньопереміщені особи скоріше визначать можливості працевлаштування, забезпечення медичними, освітніми послугами тощо», — зазначив Олексій Савченко. Займатися справами втікачів, відповідно до нового проекту закону, має Міністерство соціальної політики.

Наразі юрист АП не готовий визначити, скільки коштів держава зможе витратити на одного переселенця, це залежатиме від кількості зареєстрованих втікачів — відповідно до цього показника будуть розраховуватись окремі програми, зміни до бюджету тощо. Олексій Савченко наголосив: «Сподіваємось, держава знайде кошти, хоча б у резервному фонді. За розпорядженням Кабінету Міністрів уже виділялося 25 мільйонів гривень на допомогу переселенцям. Також є значна підтримка від обласних держадміністрацій та органів самоврядування, розраховуємо на допомогу міжнародних організацій. Є надії, що банки зроблять поступки для внутрішньопереміщених осіб, забезпечать їх пільговим кредитуванням на будівництво житла».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати