Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ймовірно, підпал було зроблено навмисно»

Вдруге за останні два місяці горять Чорнобильські ліси. Експерти називають пожежу спробою «замести сліди»...
01 липня, 11:23
ФОТО REUTERS

За повідомленням Державної служби з надзвичайних ситуацій пожежа на території Чорнобильської зони в межах лісового господарства «Чорнобильська пуща» виникла 29 червня після 17-ї години. За словами рятувальників, у зоні відчуження та обов’язкового відселення в районі села Ковшилівка відбулося загорання сухої трави та очерету окремими осередками на площі близько 130 гектарів. Для оцінки ситуації представники ДСНС залучили пожежну авіацію. Вдалося виявити шість осередків займання.

«Неможливо точно вказати причину пожежі, — говорить представник Національного екологічного центру України Олександр Соколенко, — можливо, це і підпал. Через відсутність опадів у лісі зібралися залишки сухої рослинності, що створює небезпеку займання, але самовільно вони, як правило, не спалахують. Самозаймання може статися під час так званої сухої грози, коли формуються купчасто-дощові хмари, спалахують блискавки, але потужності хмар не достатньо, щоб випали опади. У природі трапляється, що у випадках сухих гроз займається рослинність. Але це рідкість. У 90% випадків пожежі викликають підпали, найчастіше — умисні».

Це вже друга пожежа на території зони відчуження за останні два місяці. Минуле займання сталося два місяці тому на 20 кілометрів східніше нового місця пожежі, поблизу поселення Рудня-Ільницька. Тоді вигоріло 320 гектарів лісового масиву. На думку голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяни Тимочко, повторна пожежа демонструє недосконалість системи управління.

«Швидше за все, для займання існує цілий комплекс причин, зокрема, недосконалість системи протипожежних заходів, слабка система моніторингу, невчасність реагування та неякісне технічне забезпечення пожежних служб. Очевидно, що у нас немає відпрацьованої схеми оперативного гасіння лісових та степових пожеж. Це підтверджується вже другою за останні два місяці пожежею на цій території. Влада має приділяти більше уваги пожежній безпеці регіону, оскільки займання на радіоактивно забруднених територіях призводять до вторинних викидів у навколишнє середовище радіонуклідів. Також, необхідно збільшити фінансування пожежних служб та закупити необхідне обладнання для роботи груп оперативного реагування», — пояснює Тимочко.

Прикметно, що перша пожежа відбулася за кілька днів після прийняття Верховною Радою постанови «Про розвиток Чорнобильської зони», яка містить норму про скорочення зони відчуження до десяти кілометрів та створення на звільненій території Чорнобильського біосферного заповідника. На думку активіста організації «Громадська підтримка» Сергія Прокопенка, який давно досліджував проблеми Чорнобильської зони в контексті бізнесових інтересів, це, скоріше за все, не збіг.

«З моєї точки зору, у цій пожежі є приватний інтерес. — розповідає Сергій Прокопенко. — Ще коли «Партія регіонів» була при владі, на території, де останнім часом активно відбуваються займання, було незаконно вирубано значний масив лісу. Це все відбувалося неподалік Іванкова, де два роки тому збудувати теплову електростанцію. Саме туди, на мою думку, і постачався вирубаний ліс. На території, де зараз пожежа, не вистачає багатьох дубів. Це можна перевірити і за документацією. Взагалі, Чорнобиль — зона відчуження. Там немає туристів чи інших сторонніх людей, тому питання банальної необережності можна виключити. Ймовірно, підпал був зроблений навмисно. Як мені здається, надто часті пожежі пов’язані ще й з тим, що територія зони відчуження буде зменшена. Справа в тому, що лісові масиви, де зараз відбуваються пожежі, швидше за все і будуть віднесені до заповідника, а перед цим пройдуть інвентаризацію. Якщо ліс насправді вирубувався незаконно — це буде помітно. А пожежа — дуже вдала можливість «замести сліди».

У ситуації, що склалася, статус біосферного заповідника — одна із небагатьох можливостей зберегти природу цих територій. Перш за все, він дозволить посилити охорону цих територій, що унеможливить у колишній зоні відчуження будь-яку господарську діяльність, пояснює пан Соколенко.

«Зміна статусу частини Чорнобильської зони дасть належне державне фінансування. Територія біосферного заповідника має підтримуватися у належному стані, тому, можливо, там буде краща охорона, ніж та, яку ми маємо зараз. Це вже друге займання, тому адміністрація зони відчуження, ймовірно, не зробила висновків і не вжила відповідних заходів для попередження пожежі. Також охоронний статус у майбутньому перешкодить повернення на ці території людей і дозволить зберегти тут природу у недоторканому вигляді», — говорить еколог.

Перешкодою для присвоєння Чорнобилю статусу заповідника в очах громадськості був підвищений радіаційний фон. Але, за словами Олександра Соколенка, він не має жодного відношення до можливого статусу. Навпаки, часткова радіація піде на користь деяким мешканцям Чорнобильської зони.

«Наявність точкового підвищеного рівня радіації ніяк не заважає створенню на цих територіях об’єкта природно-заповідного фонду. — розповідає еколог. — Рослинність на цих територіях є, тварини теж. Через припинення техногенної діяльності зона відчуження перетворилася на типовий поліський ландшафт, який існував ще до того, як сюди прийшли люди. Радіація не стає на заваді його розвитку. Для рослин невеликі дози радіація навіть корисні, адже вони сприяють вегетації. Різноманіття тварин, яке фіксується в зоні, говорить про те, що ця територія не несе для них загрози. Тому я не бачу жодного фактора, який перешкоджає створенню заповідника», — підсумовує Соколенко.

Станом на вчора до ліквідаці пожежі у Чорнобильській зоні було залучено 24 одиниці техніки та 117 осіб. На момент здачі номеру гасіння осередків пожежі тривало. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати