Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Збільшення безробітних і зменшення вакансій

На Вінниччині у центрах зайнятості — аншлаг
04 травня, 18:37

Запровадження карантинних заходів негативно вплинуло на ринок праці як в Україні, так і у Вінницькій області зокрема. У період з 12 березня по 29 квітня 2020 року до центрів зайнятості звернулися та отримали статус безробітного вже 6247 громадян. За останній тиждень — більше тисячі. Чисельність претендентів на одне вільне робоче місце — 11 осіб (торік у цей період було 6). Кількість актуальних вакансій від підприємств зменшилася на понад тисячу (на 1 травня 2019 року було 3454 вільних робочих місць, тепер — 2230). Загалом, якщо порівнювати з минулим роком, то на 1 травня 2019 року на обліку центрів зайнятості області перебувало 19755 осіб, зараз їх уже 25314 і динаміка в бік зростання залишається.

Як повідомила директорка Вінницького обласного центру зайнятості Галина СКОКОВСЬКА, зараз служба зайнятості Вінниччини працює з великим навантаженням. Якщо на початку карантину до центрів зверталося по пів сотні осіб в день, то зараз — це щонайменше 300 людей. Приблизно 80% заяв залишають у спеціальних скриньках для кореспонденції, які розміщені при входах до закладів, і лише 20% надсилають через інтернет. Допомога по безробіттю призначається в день подачі заявки. Нараховують її незалежно від статті звільнення, а мінімальна сума виплат становить 1000 гривень.

«Збільшення кількості безробітних та зменшення кількості вакансій — так коротко можна охарактеризувати нинішню ситуацію у центрах зайнятості, — відзначає Галина Скоковська. — За період з 12 березня по 29 квітня 2020 року до центрів зайнятості області звернулися та отримали статус безробітного 6247 громадян. Це передусім люди, які працювали у сферах оптової та роздрібної торгівлі, займалися ремонтом автотранспортних засобів або працювали на сезонних роботах (опалювачі, сторожі тощо), хоча є й медичні працівники та освітяни.

Від роботодавців у період карантину надійшло та було зареєстровано 5824 вакансії, що дозволило працевлаштувати 4967 осіб із загальної кількості, а це понад 25 тисяч людей. Зараз маємо 2230 актуальних вакансій. Наразі користуються попитом  послуги кур’єрських служб доставки, водії, ІТ-фахівці, працівники харчової промисловості, збільшилася потреба у медичних працівниках, зокрема молодший медичний персонал, швачки, слюсарі різного профілю».

Якщо узагальнити, то за професійними групами найбільш затребуваними залишаються робітники з інструментом. На другому місці опинилися «найпростіші професії», тобто підсобники, вантажники, прибиральники. Вони витіснити працівників сфери торгівлі та послуг на третє місце. Далі йдуть фахівці, службовці та керівники, а також кваліфіковані робітники сільського господарства та технічні службовці. Заробітна плата у 50% вакансій коливається від мінімальної до 8 тисяч гривень.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати