Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зелені зони видимості

Захистити парки та сквери від забудови тернополяни зможуть 2022-го року зі змінами до генплану міста
08 серпня, 11:44

6 серпня ГО «Екоальянс» звернулася з офіційним листом до міського голови Тернополя Сергія Надала щодо розгляду «Програми охорони навколишнього природного середовища Тернопільської міської об’єднаної територіальної громади на 2019—2022 роки» на черговій сесії міськради. Про це повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуці» голова громадської організації Олександр ФІЛЬ.

Громадські активісти просять врахувати пропозиції вчених, екологічних служб, громадськості. «У пропозиціях передбачені усі екологічні проблеми Тернополя, які потребують комплексного вирішення», — йдеться у зверненні. Серед питань, які турбують жителів обласного центру, — забудова зелених зон.

4 серпня ГО «Екоальянс» зафіксувала черговий випадок на вулиці Живова.  Як розповів «Дню» Олександр Філь, Тернопіль катастрофічно втрачає зелені зони — парки, сквери, газони. Згідно з даними Головного управління Держгеокадастру в Тернопільській області, за 4 роки — 85 гектарів. «Думав, що вже дійшли тієї межі, коли треба зупинитися, однак побачив, що на Живова півгектара загородили для будівництва перед гуртожитком. Забрали газон, дерева», — наголосив голова ГО «Екоальянс».

«Та земельна ділянка про яку йдеться, відводилася попередньою каденцією міськради і закріплювалася за Тернопільським кооперативним торговельно-економічним коледжем для обслуговування гуртожитків, — каже голова земельної комісії Тернопільської міськради, депутат Андрій ШКУЛА. — Зараз коледж там планує будувати торгово-побутовий заклад для навчально-технологічного процесу. Однозначно я не прихильник таких дій. Написав депутатський запит і звернення та чекаю відповіді, аби чітко бачити, що вони хочуть будувати і в яких межах. Вони є користувачами земельної ділянки, але потрібно розуміти: якщо земля давалася для гуртожитків, то має бути раціональне пояснення чому вони будують не гуртожиток».

Щодо проблеми забудови зелених зон в Тернополі, то Андрій Шкула пояснив — фактичні зелені насадження не завжди позначені в містобудівній документації.  «Вона у 2017-му році змінилася і, на жаль, багато зелених зон перестали такими бути. Тобто, ми можемо бачити дерева, а проектант, архітектор і депутати, які приймають рішення, бачать зовсім не зелену зону. Таких ділянок є дуже багато. Потрібно дочекатися наступних змін до містобудівної документації і взятися за те, щоби ті зелені зони, які ще є вільними, були відображені в генплані, в плані зонування дійсно зеленими зонами. Тільки це їх може зберегти в подальшому від забудови», — зазначив Андрій Шкула. За його словами, генеральний план міста переглядають раз на п’ять років і наступні зміни можна буде внести 2022-го року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати