Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зупинити річковий екоцид

Під Кабміном протестували проти будівництва гідроелектростанцій на Дніпрі та Дністрі
01 лютого, 19:28

Учасники пікету, який відбувся 1 лютого, переконані, що виконання «Програми розвитку гідроенергетики на період до 2026 року», котра передбачає спорудження Канівської гідроакумулювальної електростанції та каскаду з шести ГЕС на верхньому Дністрі, по суті, призведе до знищення Дніпра та Дністровського каньйону. Програма затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів від 13 липня 2016 року. Акцію ініціював київський міський осередок Всеукраїнського об’єднання «Свобода» разом з багатьма громадськими організаціями.

«Окрім недоведеної необхідності для енергосистеми та невиправдано високих затрат на будівництво, які ніколи не окупляться, існують величезні ризики непоправних екологічних наслідків від будівництва Канівської ГАЕС і зростання ризиків техногенної катастрофи», — зазначають організатори протесту на Facebook. Вони вважають, що у результаті роботи ГАЕС, пов’язаної зі скиданням у Канівське водосховище великих об’ємів води, з його дна підніматиметься радіоактивний мул, осілий там після аварії на Чорнобильській АЕС. Як пояснюють ініціатори мітингу, внаслідок роботи ГАЕС радіоактивні сполуки можуть змішуватися з водою і переміщуватись за течією у напрямку Канева, Черкас і Кременчука. І оскільки водозабір багатьох міст, зокрема Черкас, здійснюється з Дніпра, це може вплинути на здоров’я багатьох українців.

Організатори акції додають: «Згідно з висновком, підписаним директором Інституту геологічних наук НАН України, академіком Петром Гожиком, спорудження Канівської ГАЕС у районі села Бучак може призвести до непоправних наслідків, оскільки зона, в якій заплановане майбутнє будівництво, характеризується надзвичайно складною геологічною будовою».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати