Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

62% підприємств працюють лише з готівкою

Україна має один із найнижчих показників терміналізації малого та середнього бізнесу в Східній Європі
01 лютого, 11:18

Про це свідчать результати дослідження компанії Mastercard SME Monitor. Лише 38% МСБ в Україні надають можливість безготівкової оплати клієнтам, тобто 62% підприємств працюють лише з готівкою.

До того ж, у рамках дослідження, 40% представників МСБ, які мають платіжні термінали, вказали, що переважна частка розрахунків відбувається готівкою (понад 80%).

Для порівняння, лідерами за рівнем терміналізації малого та середнього бізнесу є Чеська Республіка, Греція, Польща та Словаччина, де у середньому 75% підприємств мають опцію безготівкових розрахунків. У Греції, зокрема, високі показники пояснюються тим, що терміналізація МСБ є обов’язковою відповідно до вимог місцевого законодавства. 

Згідно з даними Європейського центрального банку, в Україні на 1 мільйон громадян припадає 6155 POS-терміналів, тоді як середній показник для країн Центральної та Східної Європи становить 17 909 POS-терміналів .

На думку представників МСБ, низький рівень терміналізації в Україні спричинено рядом перешкод, які стримують перехід МСБ на безготівкові оплати. Зокрема, респонденти визначають низьку купівельну спроможність (26,1%), бюрократичні процедури (22%), а також високі податки (11,9%).

 Найбільша кількість малих та середніх підприємств в Україні зосереджена у сфері послуг (20,6%), роздрібної торгівлі (20,2%), обробної промисловості (12,8%) та FMCG (11,5%).

«Одним з основних пріоритетів для Mastercard є розвиток фінансової інклюзії — включеності населення і бізнесу в фінансову систему і навчання користування платіжними інструментами. Рівень фінансової включеності впливає як на економічне зростання країни, так і на життя громадян: згідно з даними міжнародних досліджень, збільшення рівня фінінклюзії на 10% сприяє зростанню ВВП країни у середньому на 0,3%. Для України це понад 9 мільярдів гривень. Розвиток традиційних та інноваційних інструментів прийому безготівкових платежів серед МСБ є стратегічно важливим завданням, яке дасть переваги і торговцям, і покупцям, і державі в цілому»,— підкреслила Інга Андреєва, генеральний директор Mastercard в Україні.

Представники МСБ погоджуються, що перехід до безготівкового способу розрахунків має переваги як для користувачів, так і для самого бізнесу. Серед головних драйверів цього процесу вони називають: бажання споживачів розраховуватися безготівково, можливість розширення бізнесу та відповідність бізнесу сучасним технологіям. Більшість представників малого та середнього бізнесу вбачають перевагу впровадження безготівкової інфраструктури у простоті здійснення оплат (64%).

Частка безготівкових операцій в Україні стабільно зростає і вже становить понад 44% від загального об’єму операцій із платіжними картками. Цьому сприяє розвиток безготівкової інфраструктури в країні: за даними НБУ, за перші три квартали 2018 року кількість торгових платіжних терміналів зросла на 13,6% — до 263,5 тис., при цьому понад 78% із них вже безконтактні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати