Чи висохне молоко на губах?
Купівельний попит
задовольняється завдяки його
скороченню
Результати дослідження
експертів TACIS радують
патріотизмом пріоритетів під час
купівлі молока: 37% респондентів
заявили, що купують у магазині
українське молоко, і 21% — що
купують там же іноземне, 46% — що
купують на ринку українське і 2% —
там же іноземне.
І все ж таки західні фірми
проникають на наш ринок. При
цьому імпортується не готове
молоко, а передові технології
переробки сировини. Вони
економлять на транспортних
витратах і гарантують якість. Як
повідомив кореспондентові «Дня»
президент АТ «Харківський
молочний комбінат» Борис Шумилов,
у той час, коли середня
рентабельність у галузі до 3% (виручає
виробництво і реалізація казеїну
та сухого молока), рентабельність
його підприємства сягає 15%
завдяки впровадженню технології
«Тетра Пак». Продукція
Харківського комбінату
реалізується не лише в області,
але й у Києві, Дніпропетровську,
Запоріжжі, Одесі та інших містах.
У Донецькій області харків'яни
витіснили місцеві молокозаводи,
які здали ринок практично без бою.
І це при тому, що більшість із них
на момент приватизації непогано
виглядали: мали сучасні на той
час лінії розфасування, і
зношення основних фондів було на
рівні 40 — 50%.
Останніми роками заводи
Харківської області (як і всієї
України) залишилися практично
без сировини: не більше як п'яту
частину надоїв сільські
господарства відправляють на
підприємства за безготівкову
оплату, віддаючи перевагу
продажу молока власними силами в
містах або переробці його на
власних міні-заводах,
будівництво яких ще недавно так
заохочувалося державою. Окрім
того, керівники підприємств не
відшукали інвесторів.
Підкреслимо, харків'яни повністю
відмовились од виробництва
звичайного пастеризованого
молока, що загалом також матиме
негативні наслідки. За даними
досліджень TACIS, пріоритети
покупців щодо термінів
зберігання молока виглядають так:
до 1 дня — 19% опитаних, до 3 днів —
54%, до 5 днів — 19%, більше ніж 5 днів
— тільки 8% респондентів. Тож,
удосконалюючи технології,
підприємствам краще не поспішати
викидати лінії для розфасування
молока у скляну тару або у плівку.
Важливо, що тетрапаківська
упаковка не лише подовжує термін
зберігання молока, але й удвічі
підіймає його ціну. За даними
дослідження, вибираючи молоко,
покупці насамперед звертають
увагу на ціну. Як відомо, хліб та
молоко — основна їжа
малозабезпечених.
Із цього погляду, показовий
приклад найбільшого київського
молокозаводу — ВАТ «Галактон»,
який співробітничає з іноземцями
у справі розливу молока
тривалого зберігання, а також
випускає дешеве молоко. Завдяки
останньому чиннику,
міськадміністрація стала
надавати фінансову допомогу, що
робить виробництво «молока для
бідних» незбитковим, і звільнила
цього року завод від плати за
землю.
Не можна не помітити і спроб
державної підтримки галузі.
Зокрема, 23 грудня минулого року
Верховною Радою внесено зміни до
закону про ПДВ, котрі
передбачають нульову ставку на
продукцію тваринництва, яка
продається переробним
підприємствам, а суми ПДВ від
реалізованої переробними
підприємствами продукції
перераховуються на спеціальний
рахунок і використовуються для
виплати дотацій
сільгосппідприємствам.
Ураховуючи, що нині сировина
надходить на молокозаводи по 219 —
220 грн. за 1 тонну, дотації можуть
становити близько 86 грн. за 1
тонну, — все одно селянам
невигідно.
У цих умовах сьогодні «тримаються»
лише з десяток молокозаводів (коли
завантаження потужностей на 20 —
30%, а максимальне — на
Харківському комбінаті — трохи
більше як 60%). На багатьох же
молокозаводах «досягнуто» від'ємної
рентабельності (мінус 30 — 50%).
Деякі підприємства, особливо в
Західній Україні, просто
зупинилися. ВАТ «Ковельмолоко»,
наприклад, перебивається
виробництвом свічок і пошиттям
чоловічих сорочок та білизни.
Частина підприємств
перетворилася на збірні пункти
сировини, яка потім передається
колегам, котрі ще тримаються на
плаву.
І при цьому, хоч як дивно,
купівельний попит в Україні
задовольняється. Природно,
завдяки низькій купівельній
спроможності основних мас
населення.
Випуск газети №:
№96, (2007)Рубрика
Економіка