Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Діалог бізнесу і влади відбувся

Іноземні інвестори: Україна дуже приваблива країна, але поки що не відкрила себе. А ось міністри запевняють, що зроблять усе, щоб поліпшити ситуацію
14 червня, 11:48

Учора в Києві почав роботу дводенний бізнес-форум «Ukraine&Partners», організований під патронатом прем’єр-міністра України. Зустріч видалася досить цікавою: на запитання бізнесу по черзі відповідали практично всі міністри.

Першому слово дісталося міністрові доходів і зборів Олександру Клименку. «Спрощення умов ведення бізнесу, спрощення податкового обліку, поліпшення бізнес-клімату — наша мета», — немов мантру повторював він зі сцени. Проте, схоже, що запевнення міністра про рух назустріч бізнесу цим самим бізнесом сприймалися з певною недовірою. «Це все балачки, а що робиться на практиці», — резюмував підприємець, що сидів поряд з кореспондентом «Дня». На репліку у відповідь: «А що конкретно вас не влаштовує?» — бізнесмен, дізнавшись, що спілкується з пресою, попросив не називати його імені і розговорився. Особливі нарікання, за його словами, сьогодні викликають так звані ініціативи Міндоходів, спрямовані на наповнення бюджету. «Ми всі розуміємо, але ж ми теж хочемо жити, а як жити, якщо тебе хочуть «доїти» щодня», — зауважує він.

Стриманішими у своїх оцінках українського бізнес-клімату і умов для підприємницької діяльності були офіційні представники бізнес-асоціацій та міжнародних фінансових організацій. «Аналіз міжнародних ділових ЗМІ, таких як «The Times», свідчить про те, що про Україну читають, але значно менше, ніж про сусідню Польщу», — каже директор з розвитку бізнесу PricewaterhouseCoopers Україна Енді Кузіч. — «А якщо й читають, то переважно цікавляться результатами переговорів з МВФ і політичною ситуацією».

У свою чергу, президент Польсько-української торговельної палати Яцек Пєхота стверджує, що для формування стабільного інтересу з боку іноземних інвесторів потрібно відмовитися від нерентабельних галузей економіки і не зволікати з реформами. «Україна змарнувала час, законсервувалися старі звички і традиції. З’явилися нові монополії, внаслідок ухвалення політичних рішень. Розширилися неринкові форми поведінки. Саме тому так важко впроваджувати цікаві для інвесторів форми», — наголошує Пєхота про сприйняття України за кордоном. На думку польського експерта, серед реформ першої ваги потрібно змусити українських чиновників стежити за виконання законів, а не за своїми доходами. Серед пріоритетів він також порадив Україні зайнятися трансфертним ціноутворенням, реформою місцевих органів влади і дозволити ринку самостійно визначати ціну на продукцію.

Присутній на конференції ізраїльський мільярдер Ейтан Вертхаймер заначив, що Україна дуже приваблива країна. «Тут є значний ринок, кваліфікована робоча сила, сільськогосподарські землі, ВВП становить понад 7 тисяч доларів на душу населення», — зауважує бізнесмен. За його словами, він вже інвестував свої гроші в певні українські проекти. «Це потужна платформа для успіху... Я вже зробив кілька інвестицій і хочу сказати, що всі вони дуже успішні... Україна ще не відкрила себе. Були певні проблеми, але їх можна розв’язати. Аби було бажання», — додав Вертхаймер.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати